DELA

Några frågor gällande covidläget

Enligt tidningarna har vi nu den högsta graden av covidsmitta*. Mycket mera än samma tid i fjol. Hur kan detta vara möjligt då över 80 procent av befolkningen är dubbelvaccinerade och många även trippel? Är det fråga om verkligen sjuka eller bara sådana som testat positivt? Kan man få fram hur stor procent av de insjuknade som är fullvaccinerade och hur stor procent som inte alls är vaccinerade?

De flesta tycks väl vara drabbade av omikronvarianten som ju lär vara lindrigare än ursprunget, Covid19, men då man inte tycks vara osäkerpå detta vill man ta det säkra för det osäkra och snabbt sätta in en spruta till! Det här förvånar mig. Om inte två sprutor hjälpt och tydligen inte heller tre varför vill man då i alla fall att alla ska ta även tredje sprutan? De är ju inte helt ofarliga enligt vad de inkomna biverkningsanmälningarna visar, så borde man inte lite vänta och ta reda på vad som är bäst att göra?

Om nu omikron visar sig ge relativt milda symptom så kanske man kunde få bukt med hela covidsituationen genom att låta de som är mottagliga genomgå omikron och kanske få en immunitet som dels håller längre än vad sprutorna ger, dels kanske ger ett skydd mot andra varianter också?

Kanske vi även med en sådan utveckling kan uppnå den efterlängtade flockimmuniteten? (För det verkar som den inte går att uppnå enbart med covidsprutorna?)

Iris G-H

*Insändaren skickades in den 15.12 när smittotalen borgade för en högre grad av smittspridning än ”utgångsfasen” vilken Åland enligt landskapsregringen nu befinner sig. En latens i publiceringen av insändaren är på grund av redaktionen, inte skribenten.