DELA

Motionen höll inte måttet

I en insändare i fredagens tidningar konstaterar den liberala lagtingsgruppen att kvinnor tjänar åttio procent av vad männen tjänar. God morgon och grattis. Det är alltid bättre att nå insikt för sent än inte alls. Den sittande regeringen har däremot insett detta sedan länge och har i både ord och handling redan från första dagen i kontoret påbörjat förändringsarbetet.
Lib hävdar att finans- och näringsutskottet (FNU) samt lagtinget förkastat deras jämställdhetsmotion men antagit dess innehåll. Detta är inte sant.
FNU valde att förkasta finansmotion nr 32/2012-2013 av det enklaste av skäl. Motionen är inte i sin helhet genomtänkt. Delar av innehållet är bra och delar av den är svaga. De bra delarna valde utskottet att ta med i betänkandet. De svaga delarna vilka huvudsakligen utgjordes av hitte-på-argument valde utskottet att lyfta bort vilket gjorde att motionen förkastades. Jämställdheten vinner i det långa loppet på saklighet och professionalism, inte på rallarsvingar utan vare sig mening eller mål.

Jag är övertygad om att det faktum att dagens kvinnor läser mer och studerar längre än männen över tid kommer att göra skillnad i arbetslivet. Kompetens och förmåga vinner i det långa loppet över allt annat.
Det bevisar till exempel det sittande lantrådet, hennes ministrar samt lagtingets talman vilka alla varje dag på riktigt och konkret jobbar för en bättre jämställdhet i vårt samhälle.
Jörgen Pettersson (C)
Ordförande, finans- och näringsutskottet