DELA

Möte med besk eftersmak

Andréas Näsman tillträtt som ny VD tog vi reda på information om honom. Till vår stora glädje var han välmeriterad inom resebranschen. Hans största styrka är mycket goda kunskaper inom destinationsmarknadsföring samt att stärka relationer med såväl besökare som samarbetspartners. Andréas Näsman motsvarade den profil som Visit Ålands styrelse tog fram inför VD-rekryteringen. Enligt oss är han precis en sådan person Åland behöver just nu. En stark personlighet som brinner för sitt arbete och kan hjälpa oss att hitta nya möjligheter att utveckla vår destination samt locka turister till vår underbara ö.

Alla ni företagare som kallat till Visit Ålands extra medlemsmöte med Boris Ekman som talesman lyckades ändra på agendan så att Andréas inte fick möjlighet att presentera sig själv och sina visioner. Den sittandende styrelsen fick aldrig chans att försvara sig mot, som det kändes, den offentliga avrättningen. De fick inte presentera vad de åstadkommit (eller inte åstadkommit) utifrån verksamhetsplanen.
Enligt tidningarna var landskapsregeringen nöjd med den presentationen styrelsen gav dem så vi som medlemmar undrar varför vi inte kunde få den möjligheten för att bilda oss en uppfattning vad de presterat. I stället blev det omröstning där majoriteten ville gå direkt till punkt 7 på agendan: Avsättande av styrelse. Styrelsen avsattes och gamla trotjänare från tidigare styrelser som enligt insändare i bland annat Ålandstidningen torsdag 10 oktober känner sig manade att reparera splittringen inom föreningen. De vill få Visit Åland att känna förtroende och tillförsikt igen samt få omstart. En omstart lyckades ni verkligen med. Andréas fick komma till tals efter att nya styrelsen tillträtt med bland annat de två som inte hade förtroende för honom återvalts. Därför sa Andréas upp sig med omedelbar verkan.

Vi var på mötet för att bilda oss en uppfattning vad som hänt inom styrelsen och vilket jobb de uträttat. Den informationen fick vi aldrig eftersom agendan ändrades. Vi vill förtydliga att innan mötet visste vi inte om vi ville avsätta styrelsen eller ha den kvar. Vi har heller inget emot de nya invalda i styrelsen. Som medlemmar förutsätter vi att alla i styrelsen jobbar för Ålands bästa och det tror vi även nya styrelsen kommer att göra. Men tillvägagångssättet och styrkedemonstrationen som genomfördes under detta möte var enlig oss både osmakligt och under all kritik och liknade mer personliga vendettor och diktatur. Att man också lyckas få en sådan kompetent VD att säga upp sig är enligt oss ett fruktansvärt misslyckande för Åland som turismdestination. Känslan efter mötet var att vi alla står som förlorare gentemot andra destinationer. Hade ni som genomförde denna kupp förankrat något med personalen som redan börjat arbeta med Andréas och som vi förstått var både lyriska och glada över hans anställning?

Känns det som ni nu lyckats göra allt ni lovade med i insändaren ni gick ut med i tidningarna som exempelvis att återgå till öppenhet och nödvändig transparens? Anser ni er ha beaktat medlemmarnas synpunkter om Visit Ålands framtid och ledning? För oss känns det verkligen inte så. Vi väljer därför att gå ur Visit Åland med omedelbar verkan och med en besk eftersmak.
Stig Grönlund (Restaurang Indigo)
Cia Borg (Dinos Bar & Grill)
Christian Ekström (Pub Stallhagen)
Annette Holmberg-Jansson (Ångbåtsbryggan)