DELA

Minska plastpåsar, men förbjud ej!

Jag tycker absolut att man ska minska på användandet av plastpåsar. Men ett totalt förbjud är inget bra alternativ. Dels har många företag tryckt upp plastkassar/påsar med sitt logo som de använder att förpacka sina produkter i. Det måste finnas en övergångsperiod på några år då man i så fall får använda slut på sina påsar. Jag är själv småföretagare och vi har påsar för flera år och för ett värde på flera 1000 euro i lager.

Om Landskapsregeringen tänker förbjuda plastkassar/påsar får de i så fall ersätta alla företagare som inte längre kan använda sina tryckta påsar. Att vi företag bara ska kasta bort påsarna är inte heller varken miljövänligt eller ekonomisk försvarbart. Då ställer de ju ändå till lika stor skada för miljön som om man skulle använda dem!

Vi , och säkert fler med oss har även investerat pengar i dyra maskiner som packar våra produkter i plastpåsar, där det inte finns något annat förpackningsalternativ som går att köra i den maskinen. Däremot kan man förbjuda plastkassarna på de ställen där de inte är nödvändiga som t ex i butikernas kassor. Där går det ju bra med papperskassar. Själv har jag alltid tygkassar med när jag ska handla.

Vissa produkter är mycket svåra att packa i annat än plast. T ex kött och grönsaker. Folk vill se vad de köper och inte köpa ”grisen i säcken” man vill se hur produkten ser ut. Ett totalt förbjud i butikerna är dessutom omöjligt då många av produkterna som finns i butikerna kommer från utlandet och då är de redan färdigt förpackade i plast. Då får de åländska produkterna en konkurrens nackdel jämfört med de utländska som ligger synligt i plast medan de åländska är instängda i papper.

Här in Norden har vi inget större problem med plast i havet då vi har väl fungerande sophantering

Däremot hoppas jag att tekniken går framåt och att det i framtiden tillverkas mer miljövänliga och nedbrytningsbara förpackningsmaterial.

Småföretagare och miljövän