DELA

Miljöförstöring inför öppen ridå

Saltviks kommun har nyligen skickat ut uppmaning till alla hushåll att inom det här året satsa egna stora pengar i nya avloppssystem eller ansluta sig till kommunens s i avlopp, som man säkert satsat miljoner i av våra skattepengar. Samtidigt har kommunstyrelseordföranden i insändare vädjat om hjälp av alla för att rädda Lumparns och vikarnas vatten.

Efter att ha läst allt det här körde jag mot kommunkansliet i Nääs för att tillsammans med kommunens nya miljöinspektör höra vilka åtgärder som krävs av oss husägare för att rädda våra vatten. Regnet öste ner och forsade i alla diken ut mot Saltviksfjärden. Det gick knappt att ta sig ut till bilen utan att bli genomsur. När jag kör mot kommunkansliet blir jag omkörd av en traktor med en gigantisk dyngspridare stor som ett hus. Och när jag ska svänga ner till kommunkansliet ser jag att dyngspridaren håller på att vräka ut hela lasten i vattenkärren på åkern, där det är så vått så den knappt kommer fram och dyngan ligger i ett tjockt lager efter spridarn . Det här sker inför öppen ridå, helt synligt för alla som kör längs landsvägen och för kommunens miljöinspektör i kommunkansliet på andra sidan vägen.

När jag ser det här bromsar jag in och vänder på infarten. Jag har helt förlorat lusten att satsa upp mot 10.000 euro av min hårt beskattade inkomst för att minska utsläppen i våra vatten med tusendelar av vad miljöförstöraren på åkern sprider ut inför öppen ridå, vid den absolut olämpligaste tidpunkten på året och i det värsta tänkbara vädret. Det jag ser kan helt enkelt inte vara sant!

Tidigare i år har det skrivits spaltmetrar om att miljonerna som jordbrukarna får i miljöstöd ska rädda våra vatten. Och samtidigt pågår här och nu en helt ansvarslös miljöförstöring av en som antagligen får del av de miljonerna. Då framhölls det också att jordbrukarna måste följa stränga miljökrav som övervakas noga. Det jag ser nu rakt framför ögonen visar att de kraven verkar vara en ren bluff.

Samtidigt krävs att små hushåll ska bygga nya avloppssystem. Kanske motsvarar avloppsvattnet från Saltviks alla hushåll under ett år vad dyngspridaren jag nu ser sprider ut i ösregnet på åkern i höst. Den största delen rinner antagligen ut i diken och vikar innan åkern sås nästa vår.
Om jag vägrar bygga nytt avlopp efter det jag sett blir jag antagligen bötfälld. Pengarna går säkert till landskapet och betalas ut som miljöstöd till dyngspridaren som kommer att vräka på ännu värre i ösregnen nästa höst.
Fundersam saltvikare