DELA

Matningsproblematik på äldreboenden

Blev väldigt upprörd då jag läste att personal fått sparken för att inte ha följt direktiven från ledningen på T.H.
– Det är ohållbart om vissa anställda jobbar utifrån egna premisser säger Socialdirektör S.L.
Vad vet hon om hur var och en jobbar? Hur skulle det vara att kolla upp hur det går till vid måltiderna. Får alla den hjälp med måltiderna som behöver det? Är det någon som lyssnar då felaktigheter begås?
Vill ge ett exempel på hur det kan se ut.
85-åriga Eulalia är känd för att vara morgontrött, så hon skall få sitt morgonmål serverat sittande i sängen. Detta fungerar jättebra tills någon vårdare med ”egna premisser” endast höjer sängläget,ställer ifrån sig matbrickan. Eulalia som fortfarande inte riktigt vaknat får en sked in i munnen full med krossad besk medicin. Hon grimaserar och vänder bort huvudet.
– Jasså, du vill inte ha något idag heller. Slipp då och ät själv säger vårdaren och försvinner.
När matbrickorna skall hämtas, är det bara turen som avgör om det kommer någon annan.Då hittar man Eulalia sovande, med matbrickan orörd framför sig och medicindosen fortfarande kvar i munnen. Försiktigt väcker man henne och erbjuder henne något att dricka, så att hon kan svälja ner medicinen.
– Husch vad beskt utbrister hon, den där maten vill jag inte ha.
– Nej, men kaffe och smörgås smakar säkert bra säger vårdaren som börjar hjälpa henne. Det går in i ett huj och snart är brickan tom (om det inte var kall mjölgröt på den)

Vad reflekterar ni över?
Väck ALLTID den vårdbehövande på ett humant sätt. Ge ALLTID den vårdbehövande maten före medicinen, särskilt om den är krossad. Se till att alla får hjälp med maten då den serveras. Den skall ges varm! ALLA skall få ALLA måltiderna serverade till sig vare sig man är uppesittande eller sängliggande.
Det är mycket sällan som en gammal människa vägrar äta, såvida hon/han inte blivit illa bemött.
– Hur mycket morgonmål fick Eulalia om den första vårdaren ”med egna premisser” hämtat brickan?
Har Eulalia otur vilar hon i sängen efter lunchen då det serveras kaffe med dopp. Hälften av personalen strider för att hon skall få sitt eftermiddagskaffe, medan resten anser att hon inget skall ha! Samma strid uppstår vid serveringen av kvällskaffet
En del i personalgruppen vill lägga vissa boende väldigt tidigt och inget fel i det om de är trötta – men…
Eulalia som blir piggare vartefter dagen lider är inte intresserad av sängen ännu. Då kan hon ju bli utan kvällskaffe/te med tilltugg. Ibland orkar hon stå på sig, men inte alltid.
Hur blir det för alla dementa? Eller alla de som inte vågar stå på sig?
Hur många mål mat om dagen får Eulalia om vårdare ”med egna premisser” jobbar?

Med den här berättelsen vill jag väcka alla som har med äldrevård att göra. Alla ni som slår er för bröstet och påstår att vi har så bra vård på Åland. Vad får er att tro att vi är förskonade från missförhållanden här?
Varför slår ni dövörat till när missförhållanden påtalas.
Nej det är fel på vårdaren som vågar säga ifrån.
Jag beundrar Sonja som haft civilkurage att säga ifrån. Jag håller med henne. Vårdare med attityden: Om hon inte ids äta kan hon vara utan skall byta yrke!
Har jobbar över 35 år inom äldrevården, så jag vet vad jag talar om. Lycka till med de stora förbättringsåtgärder som behövs med de snaraste.
Eivor, Närvårdare