DELA

Matbanken samlar inför julen

Årets julinsamling för Matbanken startar fredagen den 20 november. Nytt för i år är att Matbanken deltar i ”Europa minskar avfallet”-kampanjen som i år finns i en affärslokal i Siffkoffs. Frivilliga från Matbanken finns på plats och tar emot varor, ger information och säljer uppvaktningskort.

”Vi vet av erfarenhet att högtider är en extra tuff tid för många och vi brukar ha fler besökare på Matbanken kring jul och påsk” säger Susanna Olsson, ansvarig på Matbanken.

Insamlingarna ordnas för att få ett extra tillskott av varor till Matbanken. Det är en möjlighet för ålänningarna att skänka något konkret i form av förnödenheter, hygienartiklar eller något extra med tanke på att det snart är jul.

”Fundera gärna på vad du själv skulle uppskatta att få, eller prata med någon av våra frivilliga innan du går in i butiken för att få tips på varor att köpa”, säger Susanna Olsson.

Insamlingsplatser , dag & tid

Fredag 20 november

kl.11.00-18.00 Citylivs

kl.11.00-20.00 Sittkoffs (i samarbete med kampanjen Europa minskar avfallet)

Onsdag 25 november

kl.11.00.18.00 Citylivs

kl.11.00-18.00 Sittkoffs (i samarbete med kampanjen Europa minskar avfallet)

Fredag 4 december

kl.12.00-17.00 i Maxinge, Kantarellen och S-Market Jomala

För mer information kontakta Matbankens ansvarsperson: Susanna Olsson tel 0400 515 831.

Bakgrundsfakta om Matbanken:

Matbanken har funnits på Åland sedan 2010 och hjälper ensamhushåll och barnfamiljer vid skeden i livet när det kan vara svårt att få vardagen att gå ihop. För närvarande ger Matbanken stöd till ca 180-200 personer varje vecka. Knappt hälften av hushållen är barnfamiljer. Anledningarna till att man söker sig till Matbanken varierar. Det kan röra sig om långtidsarbetslöshet, sjukskrivningar, sjukpensionering, ohälsa, missbruksproblematik, att man är ensamstående mamma eller pappa, eller att lönen man får för sitt arbete helt enkelt inte räcker till.

Det kan även vara tillfälliga och plötsliga svackor som skilsmässa, sjukdom i familjen som gör att man inte klarar av att sätta mat på bordet. Matbanken drivs idag med hjälp av ett bidrag från PAF/landskapsregeringen som betalar hyra, el och en ansvarsperson på deltid. Resten, dvs själva matutdelningen drivs med hjälp av donationer från allmänheten och en stor arbetsinsats av frivilliga. Idag har matbanken ca 35 stycken frivilliga, två mathämtningsdagar och två utdelningsdagar till ca 80 hushåll per vecka.

Butikerna där insamlingen äger rum är samarbetspartners till Matbanken. Matbanken är ett samarbetsprojekt mellan Mariehamns församling, Missionskyrkan, Pingstkyrkan, Socialmissionen och Rädda Barnen.

Lisbet Nordlund

diakonissa

Mariehamns församling