DELA

Matbanken erbjuder trygghet

Två dagar i veckan är det nu full aktivitet på Matbanken. Varor hämtas, sorteras, packas upp och packas ner. Varor delas ut medan en kopp kaffe kan avnjutas och många goda samtal kan föras.

När Socialmissionen
, Missionskyrkan, Mariehamns församling, Pingstkyrkan och Rädda Barnen inledde samprojektet Matbanken våren 2010 skedde det med försiktighet. Vi visste att vi alla i våra verksamheter sett ett behov av hjälp som vi inte riktigt haft resurser att möta.
Men alla undrade vi om idén med en Matbank var genomförbar på Åland. Skulle vi få ihop varor, skulle vi hitta tillräckligt med uthålliga frivilliga och framför allt, skulle de som har behov av hjälpen Matbanken kan erbjuda komma till oss?

Matbanken har vuxit varje år. Kanske särskilt mycket under det senaste. Det är svårt att veta exakt vad som skett, men troligast är att tillväxten är en kombination av faktorer.
Vi har i dag goda förutsättningar för verksamheten: Trogna leverantörer som ger oss mängder med bra produkter att dela ut, en energisk och engagerad ”huvudansvarig”, PAF medel för våra låga- men dock fasta- kostnader (hyra t ex) och otaliga sponsorer som bidrar på olika sätt. Och framom allt de ca 35 frivilliga som totalt satsar nästan 60 timmar i veckan av sin fritid!
Tillsammans med er känner vi att vi har något riktigt bra att erbjuda.

Att Matbanken synts i media under året har säkert gjort att verksamheten blivit mer känd och fler vet att de kan söka vår hjälp. Troligen är det också så att många behöver en extra hjälpande hand idag. Åland är ett dyrt samhälle att bo i när den vuxna eller de vuxna som skall försörja hushållet inte har ett jobb, kanske blir sjuk eller skiljer sig.
Orsakerna är många och individuella.

Matbankens kasse skall inte vara som Linas matkasse. Syftet är inte att erbjuda hela middagar. Inte heller att ersätta varken samhällets eller individens insatser.
Men vi vill erbjuda en trygghet som kompletterar och är lättillgänglig , inte bara konkret utan även socialt. För ekonomisk utsatthet är inte enbart en praktisk utmaning. Det är också en enorm psykisk belastning.
Vi vill inleda det nya året med att rikta ett hjärtevarmt tack till alla frivilliga och till alla andra som bidragit till Matbanken på något sätt. Förutom för allt konkret och påtagligt vi fått i form av mat, pengar och tid, vill vi också tacka för alla uppmuntrande ord och leenden som mött oss.
Det har givit oss energi att fortsätta arbeta och bekräftelse på att det vi gör har stort stöd.
En god fortsättning på år 2014 önskar
Matbanken via Styrgruppen
(grundarorganisationerna samt en frivilligrepresentant).