DELA

Mariehamnscenterns kovändning

Centerledaren Jörgen Petterson säger i måndagens tidningen Åland att samarbetet med Åländsk demokrati (ÅLD) inte är ett samarbete ”utan bara ett pragmatiskt sätt att fördela olika poster”.

Det stämmer inte. Orsaken till alliansen mellan Petterssons parti och ÅLD är mer än så. Utan den alliansen skulle inte ett litet parti som Centern med tre mandat kunna göra anspråk på en presidiepost.

Enligt väljare så borde presidieposterna gå till Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna, men genom ta med ÅD i en allians så kan Petterson och Centern kräva en sådan post, att man samtidigt gör sig skyldiga till att normalisera det rasistiska ÅD för egen snöd vinnings skull struntar Centern uppenbarligen i. När man kan vinna på det så behandlas ett rasistiskt parti som vilket legitimt parti som helst.

Detta märkvärdiga beteende kan inte förklaras på annat sätt än att för att få mer personlig makt och plats i styrelser så vill centerns ledamöter strunta i de väljare som uttryckligen valt Pettersson för att han kraftigt (före valet alltså) tog avstånd från samma Stephan Toivonen han nu bjöd in till alliansen.

Med tanke på de anklagelser och hot om polisanmälningar som tidigare funnits i debatten mellan de nu såta vännerna så är det ju förunderligt att de andra i Centerpartiet i Mariehamn, Britt Lundberg och Roger Nordlund, inte har något att säga.

Vill de också förknippas med människor som talar om ”högriskländer” och ”blonda blåögda goda flyktingar” och som tycker jämställdhet är en bisak?

Jag har efter 8 år i stadspolitiken sett det mesta, men det här är slår allt tidigare.

Jag är ytterst förvånad över Centern i Mariehamns kovändning och kommer att i fyra år enbart att tilltala Mariehamnscentern som den Åländska demokrati alliansen.

Ser gärna en annan förklaring än att det enbart gäller personlig vinning och att utöka sina positioner i stadspolitiken som gör att man normaliserar ett rasistiskt parti tvärtemot sina tidigare utsägelser. Centern i Sverige har hållit sig för goda för det, men på Åland finns det andra sorters centerpolitiker tydligen.

Igge Holmberg (S)