DELA

Mariehamns intäkter tryter- Lemland långt över budget

Vi kan i Nya Åland (29.8.) läsa att Mariehamns stads skatteintäkter tryter och budgeten håller inte för det första halvåret. Siffrorna signalerar en ekonomisk kris enligt NÅ – för Mariehamns stad.
Kommunalskatterna ökar i staden men inte i den takt man önskat sig. Ett annat problem för staden är att också samfundsskatterna just nu inte flyter in i samma takt som man tänkt sig för år 2012.

Tabell 1

I Lemlands kommun är situationen det omvända. Kommunen är inte beroende eller gjord sig beroende av samfundsskatter för att klara av sin kommunala ekonomi och service. Under de sju första månaderna har Lemland fått in 505.000 euro eller 17,6 % mera skatteintäkter än vad kommunen budgeterat med. Det är redan 70 % av de totala skatteintäkterna som budgeterats med att fås in för hela året 2012.
Lemland upprätthåller den kommunala servicen i hög grad med de medel som lemlänningarna betalar in i form av kommunalskatt. Och Lemland har det lägsta skattöret på Åland och faktiskt i hela landet. Prognosen för resten av året ser också gynnsam ut för Ålands fjärde största kommun.

Tabell 2

Om du vill följa utvecklingen av skatteintäkterna i din egen hemkommun så kan du göra det genom länken: http://veronsaajat.vero.fi/sv-FI/kunnat/kausitilitykset/Sidor/Kausitilitys.aspx
Så frågan som man kan ställa sig så här i SSSR-tider ( samhällsservicestrukturreform, 29 bokstäver – inte undra på att det är svårt att få till det då redan ordet i sig är ett monster!): Är störst alltid bäst då det gäller kommunal ekonomi och effektiv kommunal serviceproduktion? Tveksamt om inte skatteintäkterna räcker till för det.
Men exempelvis personalmässigt resursstarka Mariehamns stad kunde säkert sälja vissa kommunala tjänster i egenskap av värdkommun till andra personalmässigt resurssvaga kommuner genom avtal i form av modellen värdkommun/ avtalskommun.

Den vägen kunde man erbjuda en god service till flera ålänningar samt effektivera och förbättra offentlig verksamhet och ekonomi. Det skulle staden vinna på och det skulle också avtalskommunen vinna på. Jag tror det är den vägen vi ska vandra för att få början på en SSSR på Åland.
Tony Asumaa (Lib)