DELA

Manliga stå-upp komiker

Det slog mig idag att om man ska hitta någon slags debatt idag i Sverige, med debatt menar jag här intressanta meningsskiljaktigheter om nya ämnen, så måste man lyssna på manliga standup-komiker.

Den finns inte nån annanstans verkar det som.

Jonathan Unge, Kringlan Svensson, Ola Söderholm som skämtar om feminism och SVT. Sådär på rak arm kan jag säga att det är lite skillnad mot systrarna Bianca och Tiffany Cronröf. Som helt enkelt inte är roliga hur man än vrider och vänder på det. Men det var ju inte därför dom fick sitt program på SVT.

Ni kommer inte att hitta Kringlan Svensson eller Ola Söderholm på SVT. Av någon anledning är dom inte välkomna där. Kringlan Svensson hade ett berömt bråk med en tung mediakvinna vilket gjorde att det sket sig rejält för honom. Han fortsätter att vara rolig iallafall.

De “tunga” manliga reportrarna på TV Idag stavas Per Sinding-Larsen och Peter Jidhe. Inte hört talas om dem? Det beror på att dom inte tillfört något i nån debatt någonsin.

Män i media har monterats ned i Sverige.

En lustig anekdot: Det finns en person, som trots att hon är dömd för sexuellt ofredande, fortfarande figurerar i lekprogram i tv; Nour El-Refai. Den där glade göteborgaren, som anklagades för att ha raggat, det var alltihop, på en kvinna i produktionsteamet hade inte lika stor tur. Han planerade ett tag att flytta till en öde ö.

Det är alltid fint med sån där debatt som är på gränsen. Inte på gränsen till något brunt, utan på gränsen till kunskap vi har just nu.

Det sägs alltid att svenskar är så demokratiska. Jag håller inte med. Vad jag ser är feghet och att Sverige inte verkar kunna hålla mer än en politisk ideologi i taget levande.

På sjuttiotalet var allting marxistiskt. Det var normalt och därmed bra. Sedan slutet av 80-talet så är all klasskamp död.

Just nu när vi behöver den som mest.

Sverige var ett toppenland 1980. Sedan dess så har vi monterat ner exakt dom sakerna som gjorde oss så bra. Numera är det också ett land där folk inte vågar säga sin mening.

Förutom manliga ståuppkomiker som inte har nåt att förlora längre.

MARTIN ENEROTH