DELA

Lucia – ingen skönhetstävling

Dagens ideallucia är blond, snäll och söt. Det finns sällan en lucia med mörkt hår, och om hon fanns, skulle du då rösta på henne? Öppnar man tidningen ser man att 6 av 7 av luciakandidater har blont hår i olika nyanser. Är det logiskt att ljusbringaren skall ha blont hår? Eller är det dagens skönhetsideal som gjort om denna fina tradition till en skönhetstävling för blonda långhåriga flickor?
När jag och min kompis var små och någon frågade vad vi ville bli när vi blev stora svarade min kompis direkt att hon skulle bli lucia. Liten och naiv trodde hon att lucia var ett yrke.
Numera skrattar hon glatt åt sin oskuldsfullhet, men för flera små är lucia en enorm förebild. Speciellt den här tiden på året. Hon symboliserar allt som är gott här i världen, hon är vacker och snäll. Dessutom är luciatåget för många, inklusive mig, en av de vackraste syner som finns.

Vem röstar man på till lucia då? Personligen röstar jag inte, mestadels för att jag alltid glömmer det men också för att det inte spelar så stor roll vem av de sju som blir lucia. Alla kandidater skulle vara utmärkta som lucia. Såklart är det bra att skänka pengar, och bara därför borde man rösta.
Har luciauttagningen förvandlats till en skönhetstävling? Hur ofta har man inte röstat på någon för hennes utseende? Hur ofta är det inte hur bra hon ser ut som avgör om hon får din röst eller inte? I Ålandstidningen 11 oktober hänvisar man till lucian som ” personen du anser borde bära kronan.” Hon som borde bära kronan, hon som vinner tävlingen och blir ljusets prinsessa.
Vem har förresten sagt att lucia måste vara blond med långt hår och söt? Jag kommer ihåg när jag var liten. Jag läste ofta Bamse då och det finns en serie som jag speciellt kommer ihåg. Den handlade om lucia och om hur en av flickorna inte ens blev påtänkt för lucia eftersom hon inte såg ut som de andra flickorna.
Hon hade lite mörkare hy och svart lite kortare hår. De andra flickorna såg alla likadana ut med samma hy, samma hår och samma drag. Såklart slutade allt lyckligt och hon blev lucia till slut, inte för hur hon såg ut men för att hon faktiskt förtjänade det.

Det har nästan blivit en kultursak att lucia alltid skall vara blond med långt hår. Men minns jag rätt så var faktiskt den första lucian mörkhårig. Tänker man efter lite så skulle man inse att det faktiskt passar lika bra med en lucia med svart hår som med en lucia med blont hår.
Man borde alltså inte rösta på en lucia på basen av hur hon ser ut, utan hurdan hon är som person. Men hur skulle man kunna veta hur tjejerna är i verkligheten? Det är klart, de blir beskrivna i tidningen, men det säger ändå inte så mycket om hur de är som personer.
Jag menar, hur skulle man kunna veta vem som är snäll och inte? Jag är ju inte jultomten heller. Och känner man någon av dem så är det ju klart att man röstar på henne snarare än en främling. I ett så litet samhälle som Åland så röstar man ofta på den man känner eller den man är släkt med. Så ju större släkt man har desto större chans har man att bli lucia.

Vill man vara så objektiv som möjligt skall man först läsa vad de har att säga innan man tittar på bilderna. För oavsett om man vill det eller inte så påverkar bilderna ändå vad man tycker om kandidaterna.
I grund och botten handlar det fortfarande om att lucia ska vara god. Men det är klart att vårt utseendeinriktade samhälle påverkar hur men uppfattar även lucia, och att lucian borde se bra ut, men fokuset borde inte vara på det. Lucia är en jättefin tradition och en jättefin symbol och jag hoppas att det förblir som det är länge till.
En f.d. tärna