DELA

Lönerna är avgörande för att säkra arbetskraft

Det är brist på vårdpersonal inom äldrevården, vikarier utan utbildning söks redan. Detta är ytterst alvarligt med tanke på äldrevårdens kvalitet. Senaste nyheterna som kom ut är brist av specialutbildad vårdpersonal som laboratorieskötare. Det går inte att starta upp en utbildning här på ön till varje specialiserad yrkesgrupp som kommer att saknas på närmaste åren. Det skulle kosta enorma summor pengar.

Och som vanligt har Tehy hamnat i ett läge då man måste hota med strejk när man kräver samma löneförhöjningar som på fastalandet. Lönerna är Ålands enda sätt – vad jag kan komma på – att locka hit personal. Och naturligtvis ska vi bjuda på trivsamma arbetsplatser, billiga bostäder och mycket extra som upplevs som bonus för att flytta hit på ön och att stanna här! Men till slut så finns det inga andra sätt att få hit vårdpersonal (som är bristvara på hela Norden) än att betala rejält högre löner! Detta måste landskapsregering ta hänsyn.

Strejk är slöseri med både tid och pengar, och oftast är det patienterna som kommer att ta mest skada från strejk. Är det så vi vill ha det här på Åland? Man kommer inte över på något sätt detta att lönerna måste höjas – om laboratorieskötare på fastalandet får 3 100 euro om 3 år så måste Åland bjuda på minst 3 400, annars söker ingen hit – tyvärr.

Så tänk om – till – och tänk en gång till när ni förhandlar.

OROLIG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp