DELA

Lägg större vikt vid ungdomspolitiken

Valår innebär för de allra flesta etablerade politiker att kavla upp ärmarna, engagera sig och utåt framstå om att man har gjort det sen mandatperioden började för väljarna. Etablissemanget belyser, som praxis säger, de viktiga områdena såsom skolan, sjukvården och omsorgen för de äldre. So far so good, men ungdomarna lyser med sin frånvaro.

Politiker pratar gärna vid olika tillfällen om vikten av att engagera unga, vikten av att ge plats för dem och att det är dem som ska bygga samhället vidare i framtiden. Paradoxalt så är det få partier som utåt lägger tid och energi för att belysa ungdomars roll i politiken i tillräcklig utsträckning och framförallt har ett självfungerande ungdomsförbund.

Det sistnämnda i mitt senaste stycke råder det dock vissa undantag. Jag har noterat sen hösten 2014 att både Unga Högersinnade och Unga Moderater har vuxit explosionsartat och varit riktigt aktiva och framgångsrika inom ungdomspolitiken på Åland.

Båda grupperna med deras gemensamma ordförande Jesper Carlsson i spetsen har synnerligen visat och gjort ett imponerande arbete med att bygga upp de båda grupperna och gett ungdomspolitiken ett ordentligt ansiktslyft.

Något som gynnar både höger- och vänstersidan i längden för åländska ungdomar.

För att det politiska intresset ska vara brett hos ålänningarna behöver representationen och det politiska deltagandet likaså vara brett. Att etablissemanget inom flera partier är överrepresenterade av äldre människor som skapat politisk stiltje är välkänt och sugit musten ur det politiska intresset hos gemene man.

Jag hoppas på ordentlig föryngring i politiken, det blir ett spännande val i höst.

Daniel