DELA

”Kvinnans rätt till sin kropp” är som ett mantra

Emma Harald klarar inte av att se vad det är fråga om när man utför abort. Man tar då livet av ett barn som kunde ha ett liv, som borde vara berättigad till sitt eget liv. Att jämföra ett barn till en njure är mycket haltande sätt att argumentera. Njure är njure men barn är barn, som också har en egen njure. Ett barn i kvinnans kropp är självständig varelse, inte en kvinnans inre organ och på så sätt del av hennes kropp. I dagens Finland kan sociala myndigheter rekommendera unga kvinnor som av sociala skäl gör abort att istället ta ansvar för sitt barn. Abort är också lätt att själv utföra med en piller. Då har abort blivit som ett preventivmedel och konsekvensen kanske är som på Åland att man utför mera aborter. Här på Åland kunde man lätt ta hand om alla barn som kommer till världen.

Emma Harald är generös och säger att jag har rätt till min syn att en människa är en människa hela tiden från befruktningen. Att se saken så är mera logiskt än spekulationerna om det när fostret slutar vara foster och blir barn.

Här baserar min syn till traditionell kristen människobild som man undervisar i kyrkorna. Psalm 139 ger oss kristen uppfattning i saken, se vers 13-14” Ty du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i min moderns liv. Jag tackar dig för att jag är danad så övermåttan underbart. Ja underbara är dina verk, min själ vet det väl”. Kristna kyrkans undervisning har alltid varit att livet är heligt. Det betyder samtidigt att alla barn är välkomna till världen, trots utgångsläget.

Nu förstår jag väl att vi har radan många ungdomar som inte vet mycket om kristendomen och dess centrala lärdomar. Inom några årtionden har en kraftig antikristlig utveckling skett i hela Norden och Europa. Vi har i dag en efterskristen och nyhednisk världsdel. Synen på abort utvecklas inom EU från denna nyhedniska, humanistiska världsbild. Humanismen har blivit någonslags överideologi i Europa. Därför har man efter Roe vs. Wade-beslutet beslutat inom EU att abort skall bli en mänsklig rättighet. Här har man inte förstått att senaste Roe vs. Wade beslutet inte alls betyder att aborterna nu är förbjudna i USA, utan bara att delstaterna beslutar självständigt över ärendet. Reaktionen i Norden och Europa mot amerikanernas beslut är minst sagt aggressiv och hatisk fast man inte ens riktigt har förstått vad de beslöt. ”Kvinnans rätt till sin kropp” är som ett mantra som man upprepar känslomässigt och mekaniskt utan att medge att allt som har med denna fråga att göra är komplicerat. De kvinnor som jobbar inom organisationer där man stödjer andra kvinnor som inte vill göra abort eller som har fått problem med sitt samvete efter de har gjort det berättar många exempel om det att skuldkänslorna och samvetskval angående utförd abort kan dyka upp många årtionden efter åtgärden. Jag tror att det beror just på livets helighet, och att det egentligen är livets innersta väsen. Ganska få män engagerar sig i dessa Pro Life-organisationer. Kampen emot aborter i USA leds av unga kvinnor.

Antti Hämäläinen

 

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Antti Hämäläinen menar att jag inte kan se vad abort handlar om. Jag menar att jag mycket väl förstår vad det handlar om. Jag uppfattar det som att Hämäläinen inte förstår att aborter kommer att inträffa oavsett vad han eller något samhälle tycker om saken. Att stå för en hållning som går ut på att inte erbjuda kvinnor säkra aborter inom rimliga gränser är kvinnofientligt.

Jag har inte jämfört barn med en njure. Jag gav ett exempel på en situation där ingen ifrågasätter människans rätt att fatta beslut om sin egen kropp med en situation där många kvinnor i dagens värld inte har rätt att fatta beslut om sin egen kropp.

Uttalandet om att abort blivit ett preventivmedel får stå för Antti Hämäläinen. Jag anser att det skulle vara viktigt att förbättra hälsovården för både kvinnor och män så att alla som behöver får tillgång till bra preventivmedel och rådgivning gällande sexuell och reproduktiv hälsa. Det är ett effektivt sätt att minska antalet aborter. Här har även Åland en del att göra.

Jag har aldrig påstått att abort inte är en komplex fråga. Det är klart att kvinnor kan känna skuld efter en abort. Det finns också massvis med kvinnor som är väldigt tacksamma över att de hade möjlighet att göra abort, men de kommer kanske inte så ofta till tals.

Jag känner väl till kristendomen och dess centrala lärdomar och jag måste säga att jag är mycket glad över utvecklingen i Norden. Med det får jag önska Antti Hämäläinen god fortsättning på sommaren och avsluta den här debatten för min del.

Emma Harald

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp