DELA

Klimattalibaner är ett bra ord

I en sommarledare under rubriken ”Bättre förstöra stämningen än planeten” skriver Susanna Skogberg avslutningsvis: ”Kalla mig klimattaliban” efter att ha skrivit: ”Vem vill inte säga ”gör det inte” när kompisen börjar tala om att flyga till Rom över helgen?”

”Vi behöver stämningsförstörarna” skrev hon vidare. Och ”ingen uppoffring att inte äta kött”.

Jag anser att ordet ”klimattaliban” är ett bra och beskrivande begrepp. Tyvärr har Nyan tidigare inte tillåtit mig att använda det i mina insändare.

Det finns, som jag ser många likheter. Grunden är en närmast religiös övertygelse, men även ett krav på att alla skall följa ”övertygelsen”. Inte frågar talibanerna heller om kvinnorna delar deras övertygelse när de bestämmer vilka kläder de får eller skall bära. På samma sätt som ledarskribenten inte frågar sig om kompisen har samma ”tro” innan hon kritiserar flygresan till Rom.

Vissa politiker kräver att skolbespisningen skall upphöra med att servera kött, men de frågar inte vad eleverna har för ”tro”.

Politiker kräver att pengar skall gå för att rädda ”klimatet”, men frågar inte om vi alla tror på det. Vissa kallar det avlatspengar och vi vet hur det gick senast. Det var en herreman, som protesterade och grundade det vi kallar protestantismen. Nu behövs klimatprotestantister!

Förr höll prästerna reda på om man besökte nattvarden eller inte. Nu håller klimattalibanerna reda på om vi flyger eller sitter hemma. Men så småningom fick folket möjligheten att skriva ut sig ur kyrkan, men folket kan inte ”skriva ut oss” från klimatreligionen utan den tar allas skattepengar.

Förr var det svårt att få med en insändare i flyktingfrågan, men nu gäller det klimatfrågan. Det intressanta är att det i båda tidningar är det samma personer, som skriver ledare i klimatfrågan, och som godkänner insändare. De känns lite som överstepräster, som skall granska vad som är kätteri och vad som kan godkännas. Någon åsiktsfrihet när det gäller klimatfrågor finns inte längre på Åland.

Däremot kommer man lätt att tänka på ”Sanningsministeriet” i Orwells klassiska ”1984”.

Men hur som helst så är det i alla fall bra att de första klimattalibanerna börjar träda fram helt öppet.

Klimattalibanernas överstepräster har fel, liksom många andra överstepräster haft genom historien. De satte Galileo i husarrest för resten av hans liv för att han hävdade att jorden snurrade kring solen hade också fel. Dock upphävdes domen år 2000.

Det föreligger ingen klimatkris. Klimatfrågan och ”klimatavlaterna” är en politisk bluff från början till slut. Armageddon är inte här. Jordens undergång sker inte i vår livstid. Redan på 1970-talet sades att ”vi har bara tio år på oss”. Dessa avlatspengar kommer att bli ett av de dyraste misstagen i mänsklighetens historia. Tyvärr räcker inte utrymmet till en fördjupning i denna insändare, så jag får ta upp det en annan gång.

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp