DELA

Kiviniemi måste upp till bevis

Det viktigaste för mig är att Finlands nästa statsminister respekterar Ålands självbestämmande och är beredd att ta strid för svenska språket påalla nivåer.

Denna markering är nödvändig eftersom många tycks ha uppfattat mitt uttalande om Mari Kiviniemi som lämplig kandidat till statsministerposten som hugget i sten. Jag vill understryka att min prioritet är och förblir Ålands ställning och svenska språket. Detta är grundläggande krav för den som vill få mitt stöd ifall jag representerar Åland i riksdagen.

Rent ideologiskt är givetvis Mari Kiviniemi det bästa för en centerpartist med betoning på helhetsansvar och balans mellan tätort och landsbygd.
Åländsk Center har dock alltid satt svenska språket fram om den gemensamma partiideologin. Jag avser att följa denna tradition i alla sammanhang.
Senaste EU-val är ett bra exempel när Centern valde ett samarbete med SFP i stället för att ta den utsträckta handen från den finska centern.

Resultatet känner vi alla till: De åländska rösterna och Centerns Britt Lundberg tryggade invalet av SFP:s Carl Haglund. Samarbetet har gett Åland två specialmedarbetare i Haglunds kabinett och ett helt nytt fokus på åländska frågor. Förmodligen hade t.ex. Ålands flagga i Bryssel fått vänta bra länge till utan detta samarbete.
Jag är den första att medge att Mari Kiviniemi hittills inte svarar upp mot alla mina krav på nästa statsminister. Hon har en hel del att bevisa, inte minst när det gäller synen på svenska språket. Jag vill dock inte bränna några broar till centern i Finland. Även efter riksdagsvalet behöver vi från åländsk sida en motpart att prata med i Helsingfors.

Sannfinländarnas frammarsch har utan tvivel chockat de övriga partierna, något som fått bland annat Centern att för tillfället överge tidigare så givna utgångspunkter.
Jag hoppas därför på att vi efter riksdagsvalet kommer att få uppleva en Kiviniemi som tar sitt ansvar för såväl Åland som svenska språket. Detta oavsett om hon återväljs som statsminister eller ”bara” fortsätter som ordförande för Centern i Finland.
Henry Lindström ( c )
Riksdagskandidat nr 7