DELA

Kapitalismens onda öga

Nu har före detta politikern Carl Haglund kommit tillbaka till Finland, tydligen utkastad av Kinas sakkunniga.

Haglund bedrog över 23 000 väljare genom att gå ur Finlands riksdag för egen vinnings skull men har nu på grund av partiboken tagits emot i näringslivets ETLA. Nu vill han att man i Finland ska ta bort söndagstillägg och andra förmåner. Strejkrätten vill han också tumma på.

Det är otroligt hur en som bedragit de som röstat på honom nu ska fria till Sipilä och andra borgarbrackor som aldrig gjort ett enda arbete med sina händer utan är födda med guldsked i munnen.

Jag anser att Sipilä och regeringen har förstört så mycket för alla med svenska som modersmål i Finland. Svenska är dock ett nationalspråk liksom finskan och alla ska behandlas lika. Tyvärr är så inte fallet.

Som finlandssvensk och efter 34 år på Åland ser jag mer och mer hur kapitalister och högersinnade tycker att de kan behandla folk som arbetat upp landet med sina händer inte ska ges något utrymme. Man vill hålla löneskillnader och stora inkomst klyftor kvar.

Sjuksköterskorna vill man inte ge något åt trots att det krävs mer och mer av dessa. Chaufförernas problem vill man heller inte göra något åt. Då man läser historia från 100 år bakåt ser man många likheter till dagens samhälle.

Inkomstklyftorna kan bli förödande.

Då det nästa gång är val av något slag bör man se i sin plånbok. Finns där 10 000 eller mindre. Är man en som går till jobbet vaje dag eller är man en som endast sitter i styrelser med slips kring halsen.

Använd din rösträtt och rösta rätt enligt din plånbok.

Kurre i Jurmo