DELA

Jul med Veikkaus spel

Att politiker och myndigheter ger mer piska än morot är känt sedan länge. Snart är det val och politikerna börjar hälsa på sina medmänniskor igen. Och då kan dom tillåta sig ett leende men dock svårtolkat.

Nu är det snart jul och många ger varandra något i form av gåvor eller löften. En del vågar säja Ja och lova evig trohet tills döden skiljer dom åt. Det låter dramatiskt, men var bättre förr. Bättre förr var det också när vi hade Veikkaus olika spel här på Åland. Då kunde man erkänna att man bor och lever på Åland.

Jag träffar ofta folk i olika områden på fastlandet. Dom säger: bor inte du där som folk har förmyndare i form av politiker? Jag skäms och svarar ja. Dom frågar hur det är möjligt att 30 000 personer inte kan göra sånt som hundratals miljoner europeer kan göra? Som att spela Eurojackpott och vinna stora pengar. Jag är då tvungen att säga tyvärr har vi på Åland så kallade intressebevakare eller på vardagsspråk förmyndare.

Vad säger man då? Jo, jo måste jag blygt säga.

Piska ska folket ha och inga miljoner för då kan dom ju tro att jantelagen inte längre gäller. Nu är det december och många skriver önskelistor. På min önskelista står högst upp: Veikkaus tillbaka till Åland, 30 000 gånger för i juletid ska man tänka på sin nästa. Visa nu politiker att ni också tänker på folket som gett er möjlighet att bestämma och att ni har givandets glädje i era hjärtan. Ge oss Veikkaus tillbaka.

Jag önskar alla i Europa god jul och tur i spel.

KURRE I JURMO