DELA

Jag väljer utifrån politisk övertygelse

EU-valet närmar sig och som socialdemokrat hoppas jag på framgång för det röda blocket i EU-parlamentet. För mig har valet stått mellan att rösta på en ålänning (Britt) eller utifrån min politiska övertygelse.
Eftersom jag anser att EU-politiken behöver förändras och bli mer mänsklig och mindre styrd av kapitalet gör jag mitt val utifrån det. EU behöver ta tag i kampen mot ungdomsarbetslösheten, som de nordiska socialdemokratiska partierna gemensamt uttalat, samt motarbeta att våra skattepengar försvinner till skatteparadis.

I sitt första-maj-tal på Åland sa finlandssvensken och sommar-Föglö-bon Thomas Wallgren, SDP, att den nordiska dimensionen måste bli starkare i Europa. Nordisk socialdemokrati har präglat och byggt den nordiska välfärd som varit så framgångsrik ur ett världsperspektiv. Vi ser i flera nordiska länder hur den har börjat monteras ned, t ex i Sverige. Med ett allt mer utvecklat EU-samarbete blir det ett hot mot vårt jämlika samhälle.

Därför gillar jag att Wallgren betonar mer makt åt medlemsländerna, så att EU kan ägna sig åt sådant som EU-länderna behöver tackla gemensamt, som miljö- och flyktingpolitik. Klimatkrisen är kanske den allra viktigaste EU-frågan, vid sidan av att motarbeta de sociala klyftorna som bara ökar.
Jag önskar Britt Lundberg lycka till! Hon är en engagerad åländsk kandidat som förhoppningsvis kan knipa ett eventuellt SFP-mandat. Guldsituationen vore om hon kommer in samtidigt som Ålands socialdemokrater förhandlat fram att en medarbetare till SDPs EU-parlamentariker arbetar parallellt med åländska frågor.

Men för min del röstar jag på Wallgren.
Anders Hallbäck (S)