DELA

Jag är stolt över Nyans granskning

Jag är så stolt över Nya Ålands granskning av arbetsklimatet på Åland Radio – så genomarbetat och välpresenterat av mina gamla kollegor.

Vid mitt avskedskaffe från tidningen framhöll jag den starka sammanhållningen bland de fantastiska människorna på Nyan, med brasklappen att jag inte har erfarenhet från så många andra arbetsplatser. Nu förstår jag att det i alla fall i den åländska mediavärlden varit en ynnest att få ha verkat i endräkt på en så harmonisk arbetsplats.

Låt mig till sist påminna om hur radions redaktionschef Camilla Karlsson-Henderson kommenterade ett ledarstick i Nyan 17.02.2020 där vi påtalade att en intervjuperson i radion fått framföra grava anklagelser mot tidningen utan att Nyan fått bemöta dessa:

”När Marcus Måtar kritiserade särskilda personer i den direktsända intervjun så inflikade programledarna snabbt att personerna inte fanns på plats för att bemöta kritiken. Helt enligt journalistisk praxis.

Dagen efter, den 14 februari, publicerade Ålands Radio en intervju med tidigare kansliminister Nina Fellman som fick bemöta den kritik som Marcus Måtar givit henne och landskapets tjänstemän. Också det helt enligt journalistisk praxis.

Att sedan Nya Åland och deras journalister kritiseras av den person som granskats av tidningen är nog något som man som nyhetsmedia får vara beredd på och också tåla.

Nya Åland har dessutom, till skillnad från många andra, sina egna kanaler där de enkelt kan lyfta ämnet och bemöta kritiken.”

Observera att anklagelserna inte bara framfördes i direktsändning, utan även i artiklar som lades ut på radions hemsida. Att Nyan skulle få bemöta dessa var överhuvudtaget inte avsikten.

Men det finns tid ännu. Nämnda intervju ligger fortfarande på radions hemsida. Det går att publicera ett bemötande – det har gått bara 812 dagar.

MÅRTEN SUNDBERG

PENSIONERAD NYAN-JOURNALIST

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp