DELA

Investera i de uppsagda

Investera istället för att betala ut avskedspaket i samband med uppsägningar
Uppsägningsvågen har nu också på allvar sköljt in över Åland i och med att tillväxten i vår och Europas ekonomi i princip står stilla. Och läser vi de ekonomiska prognoserna så kommer det att vara så en tid framöver.
Vi har alla kunnat läsa om antalet anställda som de stora bolagen på Åland minskar för att få hjulen att rulla och generera vinst. Och utan vinst blir det inte heller någon skatt för bolagen att betala till samhället. Denna effekt har bl.a. Mariehamns stad fått känna av på sista tiden.

Det normala förfaringssättet för företag i samband med uppsägningar är att man säger upp folk och betalar deras lön för uppsägningstiden. Ett annat sätt är att erbjuda personal sk. avgångsvederlag för x-antal månader och problemet är löst.
Förfaringssätten tryggar de uppsagda personernas ekonomi för en viss tid. Efter det får samhället ta över i form av arbetslöshetsunderstöd, ifall man inte lyckas hitta ett nytt jobb. I landskapets budget för år 2012 är denna summa 2,1 miljoner euro.

Istället för att ”betala ut” kunnig personal så kunde företagen istället uppmuntra de uppsagda att starta egna bolag genom att istället för uppsägningspaket i handen gå in och investera i dessa nybildade bolag genom att köpa aktier för samma summa.
Den vägen kunde den uppsagda personen/ personerna få in aktiekapital i sitt bolag och snabbare få igång sin verksamhet. Det skulle garanterat också underlätta den nya entreprenören att söka ytterligare finansiering om man kunde visa att exempelvis Crosskey investerat i företaget.

Alla investeringar bär givetvis inte alltid frukt men det gör inte heller ett avskedspaket alla gånger. Men skulle något av de nystartade bolagen bli framgångsrika så kunde företagen få sin investering tillbaka i form av dividender eller aktieförsäljning. Samtidigt skulle den sparkade personen ha ett jobb och samhället skulle få in skatteintäkter.
Genom detta kanske landskapet inte skulle behöva ta upp miljontals euron i arbetslöshetsunderstöd i sin budget varje år.

Denna åtgärd skulle medföra att även företag som är i behov av att minska sin personal skulle bidra till att hålla det åländska samhället rullande på flera plan.
Kanske denna modell kunde vara en del av det samhällskontrakt som vår regering talar om så att alla kunde vara vinnare i slutändan?
Tony Asumaa (Lib)