DELA

Invandringen behövs

Angående Jack Sjölunds insändare i lördagens Ålandstidning.
Det är uppenbart tillåtet att ha en annan åsikt än de övriga presidentkandidaterna, det är ju därför J.S. och andra världsförsämrare får uttrycka sig så rasistiskt som de gör i spalter och messaspalter. Men det fina i kråksången är att man får motsäga dem.
Jag tror till att börja med inte att de tjugotre procent som röstade på Sannfinländarna i riksdagsvalet alla gjorde det för att de ”visste vad invandringen medförde”, många av de rösterna var proteströster som SF inte får i nästa val, det visar ju bland annat presidentvalet tydligt.
Den ”hejdlösa invandringen” som J.S. talar om är under 2010 och 2011 här, enligt migrationsverkets hemsida, hela 7104 personer som sökt asyl i Finland. Av dem fick inte alla stanna. Tvärtom har fallen med utvisning av asylsökande tredubblats mellan 2001 och 2010.
Och jag är ju inte dummare än att jag förstår att J.S. inte menar de tyska, amerikanska och svenska invandrarna som kommer till Finland. Eller för all del, de åländska invandrarna till Sverige, sådana som min bror, syster och i 15 år även min mor. De var alla invandrare, som inte fick något annat än ”svenska för invandrare”-kurser från Sverige.
Min syster är till på köpet gift med en man från Guatemala, men han är tyvärr för J.S och andra som han inte eller ett problem, med dubbla utbildningar i biologi och som sjuksköterska jobbar han mer än de flesta av mina svenska vänner.

Vad gäller de ”generösa bidrag” som invandrarna får när de kommer hit är de en myt. Det är ju så att lögner, halvsanningar och myter är det enda som rasister har att komma med.
Man hittar någon enskild individ som fått något och gör det till en allmän sanning. Läser man istället migrationsverkets hemsida så ser man att en asylsökande får utkomststöd när de kommer, men de får bara 70 procent av det normala efter som de har tv, tidning och tillgång till internet på asylboendet. Så en vuxen asylsökande har 292,22 euro i månaden att leva på. Har de däremot familj så har de inte rätt till barnbidrag eller andra stödformer. Barn under 12 får istället 30 procent av utkomststödet för en vuxen.
Angående brottslighet kopplad till invandring så gör J.S. det klassiska högermisstaget att tro att människor fungerar i ett vakum. Det är ju inte så.
Människor blir till stor del formade av sin omgivning, och ser man på de socioekonomiska realiteter som man sätter en stor del av invandrarna i så är det givet att en liten del av dem faller utanför samhället, men detta är ju inte individernas fel. (Sedan är det ju en annan sak att finländare i Sverige också är överrepresenterade i statens häkten och fångvårdsinstitutioner).

Slutligen måste jag än en gång kommentera det lustiga i att rasister alltid försöker a) bortförklara att de ÄR rasister och b) undrar ” vem som har rätt att kalla dem rasister, är inte det diskriminerande”?
Vem som helst kan kalla någon rasist, det blir inte sant förrän den som kallas det börjar pladdra om ”hejdlös invandring” och ”brottslighet som följer med invandring” som jag brukar säga.
Vill någon skrika åt mig eller hoppa på mig på stan för att jag är socialist, så anser jag det ok. Det är något jag har VALT att vara. Vill någon hoppa på mig för att jag är ålänning eller min svåger för att han är från Guatemala så är det inte ok, för vi HAR INTE HAFT ETT VAL i saken. Så enkelt är det.
Det är skillnad på diskriminering och rasism. Men det är få rasister som anser det för de är alltid offer i sina egna ögon.
Och till syvende och sist så behöver vi invandringen, både i form av arbetare och skattebetalare, hela vår vårdapparat skulle stoppas upp totalt utan alla läkare och sköterskor från andra länder som kommer hit och arbetar.
Ledsen att detta blev lite långt, men n är jag sett J.S få säga saker oemotsagd och sedan, självklart anonyma, messare hylla detta som någon sanning så måste jag helt enkelt besvara detta.
Igge Holmberg