DELA

Ingen biltrafik = inget behov av fastigheter?

När barnen flyttade hemifrån bestämde vi oss för att flytta in till centrum av Mariehamn. Det vi ville få med denna flytt var möjligheten att kunna gå eller cykla för att uträtta ärenden istället för att ta bilen.

Det ger en väldig känsla av oberoende att kunna strosa över gården för att köpa en mjölk eller gå till biblioteket för att kanske läsa en tidning.

Men…

För att kunna lämna bilen måste jag har en plats för den att stå. Min familj har lyxen att klara sig utmärkt med endast en bil, men någonstans måste den kunna parkeras. Och för att kunna uträtta ärenden till fots så måste det finnas ärenden att uträtta – d.v.s. det måste finnas företag och tjänster i närheten.

Finns alla företag i Jomala så faller idén med centrumboende helt.

Det förefaller nu som om starka krafter vill ta bort parkeringsplatser, och avgiftsbelägga de som blir kvar. I en insändare nyligen signerad ”Rädda Mariehamn” föreslås dessutom stora skyltar utanför staden som mer eller mindre säger ”VI VILL INTE HA ER HIT, HÅLL ER BORTA”.

Man undrar nog vem, eller vad, de vill rädda Mariehamn från? Inte undra på att alla bygger som besatta i Maxingeområdet – staden gör allt för att hindra ”lantisarna” att komma hit.

Det kan nog hända att många är benägna att åka bil i onödan. En bekant till mig sade en gång att ”en äkta ålänning tar bil från Ålandsbanken till Nordea” – en kort sträcka till fots och över en kilometer med bil.

Detta hindrar inte att det finns situationer då man behöver en bil även i stadskärnan. Det finns åtskilliga företag i staden (än så länge, märk väl) som säljer produkter som man inte kan hänga på cykelns styrstång eller bära över axeln. Och då behövs en bil för att transportera denna.

Man kan även fråga sig varifrån idén att Mariehamn har en stor trafikmängd kommer? Har ni någonsin kört i en ”riktig” stad? Även under den värsta rusningen i Mariehamn (”rush-minute”) så är nog trafiken rätt sömning i jämförelse med Stockholm eller Helsingfors. Får jag föreslå ett studiebesök till Essingeleden kl. 16:00 en fredag?

Om byggare bara vill bygga kontor dit ingen kan ta sig, affärer dit man måste gå och därmed endast kan köpa lätta varor och lägenheter utan parkering, vem bygger de egentligen för?

Det finns saker att göra för att minska biltrafiken. Metoder som inte är så oerhört fientliga som de som föreslagits i debatten. Bland annat borde man ta en titt på busstrafiken.

Istället för en stor buss per rutt så borde det finnas två mindre som kör i motsatt riktning. Det är till exempel lätt för mig att ta buss till hamnen, men för att ta mig därifrån så måste jag stå ut med en lång tur runt halva staden.

ANDERS ENGES