DELA

Inför 30-zon vid Ödkarby skola

Jag har vid upprepade tillfällen på olika sätt försökt få er beslutsfattare uppmärksamma på hur farlig trafiksituationen är vid Ödkarby skola i Saltvik. Och jag försöker på nytt eftersom absolut inget händer. Utom att hastigheten ytterligare ökat förbi skolan.
För den som inte känner till vägavsnittet så kan jag berätta att det handlar om en smal och ganska kurvig väg utan vägrenar som invid skolan har en helt skymd krök med en infart till en fastighet mitt i. Vägsträckan från Saltviksvägen mot och förbi skolan är 50 km/h, vid skolans tomtgräns mot Haga kungsgård börjar 70-zonen.
Detta vägavsnitt är välanvänt av barn och vuxna på cyklar, motionärer, ryttare till häst, mopedister osv från tidiga morgon till sena kvällen.

Själv bor jag i gamla lärarbostäderna med fönstren från samtliga rum ut mot nämnda vägavsnitt och kan alltså följa det hela från första parkett. Och jag kan lugnt påstå att det ofta är med hjärtat i halsgropen. Det är faktiskt för mig en fullständig gåta att inget allvarligt hänt ännu.
Däremot är det inte ovanligt med incidenter. Jag har sett ungar som i full fart cyklat över gräsmattorna, ut från skolgården på vägen mitt i den absolut skymda kurvan och framför bilar som tvärnitat med skrikande bromsar. Ryttare som fått kasta hela ekipaget ned i diket för att inte bli nedmejade. En joggare fick kasta sig ned i diket eftersom en lastbil och en traktor med stort släp möttes med god fart mitt i kurvan och utrymmet plötsligt tog helt slut.

Problemet är att det ofta går väldigt fort. Inte nog med att hastighetsbegränsningen är på tok för hög, folk struntar nästan regelmässigt också i denna. Särskilt när man kommer från 70-zonen. Och varken vägrenar eller GC finns. Det är få bilar som faktiskt tar det lugnt numera.
Man kommer inbrakande på skolans parkering i full fart när man ska på träning mm. Några kvällar under sommaren när det regnat har parkeringen använts också för drifting av lokala ungdomar tills jag jagat bort dem. Storögda småkillar vid sidan och en bil som sladdar utan större kontroll, ibland bara några meter från ungarna.

Det jag inte heller för mitt liv kan begripa är varför varningsskylten för lekande barn tas ned efter skolavslutningen och skruvas upp tillbaka dagen före skolstarten? Den lätta trafiken minskar ju inte under sommaren, tvärt om. Och bilisterna gasar på ytterligare när inte ens varnings skyltarna finns. För att inte tala om sommargästerna som inte känner till vägavsnittet. Varför försämrar man medvetet situationen ytterligare på det här sättet?

Min fråga till er beslutsfattare är rakt på sak; skiter ni helt i det hela? Det är ju inte första gången jag tar upp trafiksituationen här. Bland annat så skickade jag den 26/4 2010 mail till Veronica Thörnroos, Ian Bergström, John Eriksson och Bengt Dahlen vid trafikavdelningen; inte en enda iddes ens svara! Och kommunen har, mig veterligen, anhållit för ett år sedan om sänkt hastighet. GC förbi skolan lär vi väl få vänta 10 år till på antar jag.

Att ni skulle ha så stor ”resursbrist” att ni inte får upp några stackars skyltar köper jag inte. Särskilt som vi ju hade 2 gubbar som skruvade upp varning för lekande barn skyltarna här igår. Varför kunde inte de ta med sig några 30-skyltar på samma gång?
Ödkarby skola är sannolikt den enda skolan i Finland och Sverige som idag inte har 30-zon förbi. Man bygger ju även bumpers allt oftare på andra håll för att verkligen hålla ned hastigheten. Vilket faktiskt borde byggas här med.

Jag tror faktiskt, uppriktigt, att ni inte bryr er det minsta och att det tyvärr måste hända en allvarlig olycka för att ni ska vakna.
Jag kommer att fortsätta att bråka och väsnas om detta tills det händer något. Och detta öppna brev, liksom resten av händelseutvecklingen (eller bristen på sådan), hamnar också på min blogg och på Facebook. Det är ju inte bara jag som intresserar mig för det här problemet…
Högaktningsfullt
Erik Schütten