DELA

Import kontra tax-free

Enligt Nya Ålands gallup väljer en klar majoritet enklare importregler framför fortsatt tax-free. Visserligen är svarsunderlaget litet och kanske inte statistiskt rättvisande, men ändå lite förvånande tycker jag. Har de tillfrågade haft någon information eller uppfattning om konsekvenserna av en slopad taxfree? Det är lätt att slänga ur sig snabba svar på en enkel fråga.

Med slopad tax-free skulle Åland hamna i samma läge som Gotland. Trafiken är upphandlad och subventioneras av staten med 500 miljoner SEK. Normalt trafikeras två linjer, Visby – Nynäshamn och Visby – Oskarshamn, där Nynäshamnslinjen har flest förbindelser, normalt en tur och retur på morgonen och en på eftermiddag-kväll. Priset skall vara samma på bägge linjerna men Oskarshamnslinjen är lite kortare. Jag har rest ganska ofta då jag har goda vänner, som jag brukar besöka där. Billigaste tur och retur utan bil brukar hamna kring 500–550 kr med pensionärsrabatt och utan anslutningsbuss till Stockholm. Skall man ha buss kostar den 129 kr enkel väg. Kring speciella helger som midsommar blir priset nära det dubbla. Vill man kunna boka om biljetten måste man betala 20 procent extra vid köpet.

Hur skulle trafiken till Åland se ut om tax-freen försvann? Skulle finska staten upphandla trafik? Gissar att det i så fall kunde bli från Långnäs till Åbo eller Nådendal. Gissar också att Grimaldi/Finnlines tar hem den trafiken då de redan kör på Långnäs. Vad händer med trafiken västerut?

Kommer finska staten att upphandla trafik till Sverige? Knappast, det blir nog i så fall landskapsregeringen som får göra det, för jag tror inte att Viking och Eckerö kan fortsätta utan stöd. Det kan i bästa fall bli begränsad trafik till Kapellskär eller Eckerö – Grisslehamn, inte båda. Kommer Viking Line att kunna fortsätta köra Åbo – Stockholm? Möjligen med frakten som bas, men de kommer säkert inte att vika in till Mariehamn. Helsingforstrafiken försvinner antagligen.

Resultatet: Hundratals arbetslösa från färjorna, tre gånger så höga biljettpriser och mycket få turer, speciellt västerut. Säkert också dyrare för godset. Då skulle vi få lära oss hur det är att leva på en ö.

Nej, slopad taxfree är ingen bra lösning, istället måste politikerna ta krafttag för att förenkla intullningen, det borde inte vara en omöjlighet.

JAN GRÖNSTRAND