DELA

Ideologisk attack mot välfärden

”Drastiskt och teoretiskt och ett gott arbete”. Så beskriver finansminister Roger Höglund (C) resultatet av det arbete han beställt om hur man genom ändringar i lagstiftningen kan sänka kommunernas kostnader.

Svaret från arbetsgruppen är: Större dagisgrupper och skolklasser. Sämre löner och lägre kompetenskrav. Färre händer inom äldreomsorgen. Sänkt utkomststöd. Mindre personal inom specialomsorgen. Det handlar om att låta kommunerna lägga ner biblioteken, att ta ut högre avgifter av de fattigaste, att försämra språkundervisningen för nyinflyttade barn. Det handlar om att slopa ensamförsörjartillägget.

På det sättet ska man spara 11 miljoner årligen.

 

Finansministern säger att förslagen förstås ska behandlas politiskt. Förslagen kommer från Mathias Johansson och Gyrid Högman från Åländsk center, Anette Bergbo från Hållbart initiativ, Stellan Egeland från Obunden samling och Anthonio Salminen från Moderat samling som alla har utsetts av sina partigrupper.

Det är väldigt länge sen vi sett ett politiskt initiativ så starkt riktat mot unga, barnen, mot de gamla och mot dem som är i behov av socialt och ekonomiskt stöd. Det är sällan en så starkt ideologiskt driven attack på dessa grupper presenteras som en lösning på de utmaningar Åland har. Dessutom utan några analyser för vilka konsekvenser dessa förslag skulle ha på Åland som samhälle.

 

Nej, kasta genast i soptunnan! Låt oss bygga Åland starkare i stället och förbättra skola, integration, människors sociala och ekonomiska ställning och omsorgen om de äldre. Så bygger man en starkare helhet. Dessa förslag försämrar direkt livet för människorna på Åland och dessutom är de inte heller ekonomiskt förnuftiga.

Detta handlar inte längre om att dra åt svångremmen för att komma över några svåra år. Det handlar inte om pandemikostnader som måste balanseras, utan om en fullskalig och ideologiskt motiverad attack mot trygghet, omsorg, skola och kultur. Ett stort svek mot de grupper och den sociala hållbarhet man så vackert talar om. Det är bra att regeringens partier visar sitt riktiga ideologiska ansikte.

Detta är inte socialdemokraternas politik, och vi kommer att strida mot förslagen in i det sista.

NINA FELLMAN (S)

CAMILLA GUNELL (S)

JESSY ECKERMAN (S)