DELA

Hur bemöter Eckerö personer som vill bo i kommunen?

För en tid sedan blev en bekant till mig kontaktad av två företagare från Sverige som ville flytta bort från Sverige. Även jag blir ibland kontaktad av sådana personer.

Han gav dem lite info och länkade bland annat till en video som gjordes under en lunchpaus av en energisk minister på Åland i tiden.

Så meddelade de entusiastiskt till min bekant att de skulle fara över till Åland för att utreda möjligheterna.

Av en för mig okänd orsak, så steg de som första anhalt in på kommunkansliet i Eckerö. Nå en orsak var ju att den andra båten var på dock. Nå, hur som helst så fick min bekant dagen efter ett mail med bland annat följande innehåll:

”Här kommer en sammanfattning av vårt besök på kommungården i Eckerö. Vi kliver in på kommunkansliet oanmälda och ber att få prata med någon om Åland. Vi möts av (namn på tjänsteman) och småpratar lite om vilka möjligheter som finns att flytta till Åland, miljön, kulturen, skolor, näringsliv osv. Tydligt avvaktande bemötande av (tjänsteman). När vi en bit in i samtalet nämner att vi har stora problem med flyktingar från muslimska länder (Afrika och Mellanöstern) så ”fryser rummet till is”. Det är alldeles uppenbart att vi har tagit upp ett ämne som är tabu. Till svar får jag att ”nu tycker jag att du har en otrevlig ton” och hon stänger abrupt ner samtalet på detta område. Att resonera om flyktingpolitik eller ges möjlighet att upplysa om rådande situation i Sverige lät sig helt enkelt inte göras. Hennes slutkommentar var (och detta minns jag exakt) att ”problemet är inte utländska män utan män som grupp”.

Vi var väldigt upprörda båda två när vi kom ut från kansliet och det tog lång tid innan vi hittade tillbaka till vårt ursprungliga goda humör och vår upptäckarglädje. Detta att bli ihopbuntade med män från kulturer som ligger långt efter oss i flera demokratiska avseenden, inte minst vad gäller relationen man och kvinna, kändes givetvis inte alls bra. Detta var inte det vi hade förväntat oss vid vårt första besök på Åland..”

Samma dag skriver (tjänsteman i Eckerö) på sin facebooksida:

”Aaaagh håller på och krisar ihop fullständigt. Det kom in två svenska män och ställde lite frågor om Åland och jag svarade vänligt, men sen stod de i minst 45 jävla minuter och frågade om exakt allt och jag måste prata tills jag höll på att tappa rösten. Känner mig dock nöjd med att jag när den ena började klaga på flyktingsituationen i Sverige och ”män från Mellanöstern med dålig kvinnosyn” sa att hans åsikter gör mig obekväm och också sa att den gemensamma nämnaren när det gäller våldtäkter brukar vara män när han började dra paralleller mellan invandring från Mellanöstern och våldtäkter. Men alltså det tog verkligen all energi jag hade för dagen och jag är fortfarande knallröd i ansiktet efter att ha behövt bemöta tokrasister på ett artigt sätt medan jag kokade av ilska.”

Det verkar som om de beskriver samma möte.

Jag har på olika sätt kommit i kontakt med en del svenskar som nu vill flytta bort från Sverige. En del flyttar söderut och andra söker sig till grannländerna.

Jag har därför nu två frågor till Eckerö kommun:

1. Är det på detta sätt ni bemöter personer, som vill bosätta sig i er kommun?

2. Anser ni att det är korrekt av er tjänsteman att beskriva sitt arbete och sitt möte med klienter på detta sätt och sedan lägger upp berättelsen på Facebook?

Jag kan dock meddela att de två herrarna ännu inte slagit ålandsplanerna ut hågen. De fick ju i alla fall reda på att det ännu finns sexton kommuner på Åland.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Eckerös kommundirektör Arsim Zekaj har avböjt att svara på Toivonens insändare.