DELA

Historiskt och ansvarslöst beslut i dessa tider

Majoriteten i stadsfullmäktige beslutade i onsdags att Doktorsvillan skall renoveras under åren 2023 och 2024 med 600 000 euro. Det är ett historiskt felbeslut. Under mina 15 år inom politiken i Mariehamn har jag aldrig varit med om något liknande. Torgtaket på 150 000 euro är ingenting i jämförelse med dessa pengar.

Att det finns politiker och tjänstemän som har en förkärlek till k-märkta villor och politiker som även har ett eget kärt ärende man vill förverkliga i stan det känner vi till sedan tidigare. Men att i dessa tider, med rusande energipriser, inflation och en oro bland stadens innevånare, ja då skall vi inte leka med stadens skattebetalares pengar på detta viset. Mariehamn står dessutom inför tuffa tider med flera viktiga investeringar. De här 600 000 behövs till utbyggnad av dagis, skolor, äldreboenden och demenscenter.

Förvaltningen i Mariehamn har under en längre tid försökt hitta en hyresgäst till Doktorsvillan. Intresset har varit svagt. Doktorsvillan har under de två senaste åren renoverats för närmare 100 000 euro. Den har målats, fasad och tak har reparerats. Den k-märkta byggnaden står alltså inte och förfaller, den är riktigt fin utvändigt.

Så varför är det då så himla brådskande att satsa just nu? Jo nu har socialdemokrater, liberaler och centerpartister som röstade igenom detta bestämt att Mariehamns stad skall etablera ett nytt café i Badhusparken. Ett rejält kök skall dessutom byggas för stora pengar. Allt detta på skattebetalarnas bekostnad.

Det är dessutom särdeles viktigt att allt är klart till Tall Ships race 2024. För då skall det drickas kaffe, ätas kakor, skålas i champagne och alkoholfritt i Doktorsvillan.

Det finns flera privata företagare och krögare som är verksamma i området kring i Badhusparken idag. Jag är övertygad om att de med lite tält, bord och stolar klarar av att göra Tall Ships race riktigt festligt utan en renovering av Doktorsvillan.

Så istället för att drömma om lite trevliga politiska stunder och andra evenemang i Doktorsvillan. Borde fler istället vara lite visionärer och ta ett helhetsgrepp över hela Badhusparken, inkluderat Badhuspaviljonen, Pub Bastun och Doktorsvillan. Gör någonting bra på sikt med hela området.

Vem skall betala för driften? Vad flera verka glömma är att det kommer en tid efter Tall Ships race. Vem hyr då Doktorsvillan? Vem tar det ekonomiska ansvaret för alla driftskostnader? Är det kultur- och fritidsnämnden som får ansvaret när staden saknar en hyresgäst? Champagne och bubbel för våra politiker i all ära. Men det blir vi skattebetalare i Mariehamn som i slutändan får betala för detta historiska och ansvarslösa beslut. Är det förresten någon som tror att 600 000 euro räcker när vi tidigare pratat om minst 750 000 euro för renoveringen.

Vi måste få ett stopp på slöseriet av skattepengar i vårt samhälle.

ANDERS HOLMBERG
FÖRETAGARE OCH STADSPOLITIKER
MARIEHAMN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp