DELA

Hemska egoister och naturförstörare

Under de senaste veckorna har några röster skrikit i högan sky över att det finns egoistiska personer som håller på med discogolf. De skövlar vår natur, tar upp all mark så att alla andra aktiviteter kvävs, släpper ut enorma mängder mikroplaster med mera.

Jag är tydligen en av de värsta av dessa egoistiska och naturförstörande personer. Det var jag som såg till att staden fick sin första riktiga bana i Badhusparken med sponsorpengar från Lions och några vänliga företag. De tyckte det var fantastiskt att Mariehamn fick en utomhusaktivitet för alla åldrar som dessutom är gratis för både medborgare och turister. Jag är vice ordförande i Ålands Discgolf förbund och till råga på allt ledamot i Infrastrukturnämnden där jag naturligtvis är jävig i dylika ärenden.

 

I min värld förstår jag inte hur en aktivitet som lockar ut gammal som ung i naturen, bort från tv-apparater, datorer och som är kostnadsfri att utöva skulle vara något illa? Att den sedan därtill lockar turister till Åland, nu när vi blivit världens discgolf Mecka borde ju inte göra saken sämre?

Själv har jag i min ungdom kastat discgolf i Badhusparken och tyckte nu att andra skulle få samma möjlighet om man fick till en riktig bana. Jag önskar jag kunde ha tid att utöva sporten själv men mitt företag och politiska engagemang för att förbättra vår fantastiska stad, tar all min tid i anspråk. Hittills i år har jag bara hunnit nyttja banan två kvällar med mina söner, så det känns för jäkligt att kallas egoist och att man gör det för egen sak.

 

Nu har vi från Discgolf förbundet gjort en förfrågan om att få uppföra en discgolf bana i Gnisten. Dels har den planerats för att någon påstådd naturvärnare tyckt att en utbyggnad i Badhusparken var omöjlig och att det var så mycket andra som rör sig i ett helt bortglömt snårskogsområde. Dels för att Badhusparkens bana är så populär för att den ligger i Mariehamn kunde man avlasta den med en annan bana i Gnisten. Om nu Badhusparkens bana var så hemsk för alla andra, borde det väl haglat klagomål från våra medborgare under de år den redan funnits? Jag har varit många gånger och checkat området under den tid som banan funnits och frågat massor med flanörer om de känner sig osäkra. Jag har inte hört något negativt, däremot flera äldre damer som sagt att de känner sig säkrare att röra sig i parken när det är så mycket folk i den.

 

Det är klart att man vill ha en samverkan med andra medborgare som inte kastar discgolf. Det har nämnts att man förstör gångstråk och pulkåkning i gnisten med mera. Jag har vandrat i området många helger och kvällar. Visst finns det några få flanörer, ungdomar som använder en plats för att träffas och graffitimålningar. Om det finns något stråk som skulle vara populärt är det klart att man tar det i beaktande som man gjort i Badhusparken. Det hål som man planerat gå genom pulkbacken tas naturligtvis bort under vintermånaderna när backen är öppen. Jag har inte hört ungdomar klaga på en eventuell bana där och graffitimålarna borde väl tycka att det är skoj om fler ser deras konstverk. Den som talar om att discgolf skulle vara en stor mikrofiberbov, kan kanske börja med att se vad den själv släpper ut varje gång den tvättar sina kläder. Det finns nog tusentals andra företeelser som är långt större miljöbovar än att några flisor från kantstötta diskar.

Nej om det finns någon som är egoist, är det nog de få som skriker om sitt eget revir som de haft för sig själva och som gör allt för att tusentals ålänningar och turister inte ska få dela deras plats.

 

Det fina med discgolf är ju också att om intresset dör ut, så tar det två dagar att ta bort ”anläggningen” och efter några år har naturen tagit tillbaka varje liten täppa. Vill man ha ett levande Mariehamn måste man räkna med att stöta på andra i annat fall är hela Åland full av orörd natur.

Det är sannerligen ingen barnlek om man vill vara kreativ entreprenör eller politiker och skapa någonting nytt som ger mervärde. Otack är världens lön och det finns alltid några som vet bättre, kan bättre och svärtar ner de som jobbar dag och natt för utveckling och i de flesta fall ideellt utan minsta ersättning.

BJÖRN HÄGERSTRAND

ENTREPRENÖR, MARIEHAMNS MODERAT, FULLMÄKTIGE LEDAMOT, INFRASTRUKTUR LEDAMOT OCH VICE ORDFÖRANDE I ÅLANDS DISCGOLF FÖRBUND