DELA

Hemmet är viktigast

Nu hände det igen det som inte får hända, skolmassakern.
Så sätter diskussionerna igång. Vapenlagarna ska skärpas med det hjälper inte för felet är inte där. Dessa människor som utför såna drastiska saker får tag på vapen oberoende av hur vapenlagarna skärps (Det är bara den som sköter sina vapen som blir lidande).

Jag skall härmed försöka ge min version av saken. De personer som utför dessa illdåd har tappat den mentala hälsan. Dom är mycket psykiskt sjuka. Det är vi människor som påverkar att en del av oss blir sjuka, mycket genom mobbning och andra orättvisor. Mobbning är en sak som inte skulle förekomma någonstans på vår jord. Det borde vara hårt straffbelagt. Orsaken till skolmassakern var nog till stor del mobbning i Finland. Det går alltid att få tag på vapen så länge det finns nånstans. Det är vi människor som skall behandla varandra så att ingen behöver taga till vapen, men det är kanske svårare det än att förbjuda vapenförsäljning.

Vad jag tycker är viktigt är att vi uppfostrar våra barn att dom vet vad som är rätt och vad som är fel. Den skall börja när ser att barnen börjar visa egna viljor runt 1-årsåldern. Men inte med hugg och slag eller hög röst, men kanske ett litet nyp någonstans om det behövs. Jag har sett en ung kvinna som verkligen kan uppfostra barn. Vi satt vid ett litet bord, jag, en liten pojke och hans mamma. Pojken satt i en barnstol. Han tog en sak från bordet och tänkte kasta den på golvet, men tittade på mamma först. Mamman såg bestämt på pojken. Pojken gjorde en liten rörelse med handen och tittade på mamman. Mamman tittade med ännu bestämdare ögon på pojken, och saken blev kvar på bordet. Det var verkligen trevligt att se deras ögonspråk.

Det är inte lätt att fostra barn i dagens stressamhälle, men tror att alla föräldrar vill sitt barns bästa. Det är i hemmet som barns första uppfostran skall ske. Om uppfostran skett i hemmet så är det mycket lättare för både lärare och barn i skolan. För min del tycker jag att min uppfostran var bra av mina föräldrar.

Vi människor reagerar olika på hur vi blir behandlade av samhället. En del tiger och lider, andra tar sitt liv, en del börjar planera hämnd. Det är ingen som klarar det om man blir utsatt för orättvisor en längre tid. Men det är inte lätt att veta vad som rör sig i en annans huvud. Det är dom närmaste som måste se om en människa börjar bete sig konstigt och ingripa. Det var ju tydliga tecken på att människan inte mådde bra när han for till skolan och grälade med flera personer.
Det är inte sista gången, det kommer att hända igen. Men det är det värsta när oskyldiga barn får sätta livet till.

Hur kan vår herre som har all makt i himmelen och på jorden tillåta en sådan sak?
Karl Holmström