DELA

Gör julmarknaderna till turistattraktion!

Den här tiden på året finns det gott om julmarknader på Åland. Utbudet på marknaderna vittnar om både lust och skaparglädje ute i bygderna. När vi jämfört med marknader öster och väster om oss så vågar vi påstå att kvaliteten på produkterna som är till salu på de åländska marknaderna är hög.
Fram för allt är de ofta tillverkade i hemmen enligt traditionella metoder, med andra ord riktigt genuina.
Senaste helg var det marknad på Torget och längs en del av Torggatan i Mariehamn. Marknaden hade i år igen ett brett och fint utbud av produkter men vi anser att det görs alldeles för litet för att lyfta fram den här marknaden.

Marknadsföringen var
minimal och det kändes inte bra att försäljare som jobbat i veckor och månader med sina produkter fick höra besökare berätta att de inte vetat om marknaden i förväg utan bara råkat komma förbi av en tillfällighet.
Vi försäljare deltar gärna med idéer om hur man kan utveckla marknaden. Med effektiv marknadsföring, kundvänligare öppettider och stämningsskapande kringarrangemang tror vi även marknaden skulle intressera turister.
Knyt sedan ihop alla fina marknader på Åland till ett stort paket och marknadsför Åland som platsen med de mysiga julmarknaderna! Det kunde bli en välbehövlig säsongförlängning för turist-Åland.

Eva Eriksson
Lotta Gustafsson
Siv och Simon Linney
Isabel Kvarnfors