DELA

GMO-motståndet blev för stort

I Landsbygdens Folk 20.1 kunde man läsa om att den tyska kemikoncernen Basf böjer sig för det europeiska GMO-motståndet och koncentrerar utvecklingen till USA och Sydamerika. Enligt Stefan Marcinowski, VD för Basf Plant Science, har företaget fått nog av europèernas bristande acceptans för den gröna gentekniken. Attityderna snarare hårdnar än mjukas upp.
Det var en glädjande nyhet för oss som länge kämpat mot GMO. Våra farhågor har besannats genom uppkomsten av resistenta ”superogräs” bl.a. i USA och som fått till följd att allt större mängder och starkare bekämpningsmedel nu tagits i bruk.

15.1 i SVT1 i ”Dokument utifrån”, som handlade om bomullsindustrin, fanns även ett inslag om en bomullsodlare i Indien. Efter några år med GM-odling hade nu hans odlingar invaderats av insekter till den grad som han aldrig tidigare varit med om och han stod nu helt handfallen inför framtiden. Hela reportaget handlade för övrigt om bomullens solkiga väg till massorna av plagg som vi konsumerar.
Vidare kan man i LF läsa om att i och med att Basf drar sig tillbaka från Europa läggs även svenska Svalövs forskningsaktiviteter ned och att den tyska förvaltningsdomstolen har klassat utvecklingen av stärkelsepotatisen Amflora som högriskteknologi.
Hos tyska Greenpeace säger organisationens genteknikexpert Dirk Zimmermann att gentekniken inte på lång sikt kan övertäffa den moderna växtförädlingen. Därtill är växternas biologiska sammansättning alltför komplex.
På samma gång som vi drar en suck av lättnad tycker vi det är tragiskt att genteknikindustrin vänder sig allt mera till utvecklings- och tröskelländer där medvetenheten och möjligheten till organiserat motstånd, speciellt bland jordbrukarna, inte är lika stort som hos oss i Europa.
Ekologiska odlarna