DELA

Glöm grollet, arbeta framåt

I onsdags gick jag liksom många andra till Visit Ålands extra stämma där det smärtsamma men nödvändiga beslutet att avsätta den tidigare styrelsen skulle fattas. Inte bara för min egen skull utan också för att jag som ordförande i lagtingets finans- och näringsutskott känner ett stort ansvar för att alla de skattepengar, kring en miljon euro, som går till Visit Åland används på ett vettigt sätt. Ibland har det kanske varit lite si och så med just den saken, har detta år visat.

Precis som väntat åkte styrelsen ut och ersattes med en ny. Under kvällen som gick sades det smarta saker, dumma saker, elaka saker, snälla saker och allt däremellan. Ungefär som i alla andra samtal som förs mellan folk som träter. I stridens hetta tog några av de inblandade, från båda sidor, till övertoner som fick åhörarna att treva efter skämskuddarna. När allt var över stod ändå faktum klart. Den gamla styrelsen åkte ut med röstsiffrorna 460-70. Om detta kan man tycka vad man vill men segern var inte precis knapp. Att kalla det kupp är bara ett utslag av otur i tankeverksamheten.

Efteråt höjde den förlorande minoriteten rösten och kritiserade än det ena och än det andra. Det är deras rätt och, kanske, skyldighet. Men det kommer ett slut på allt och faktum är att mötet sammankallades med den tydliga avsikten att pröva styrelsens förtroende. Att mot den bakgrunden som sista åtgärd från den ifrågasatta styrelsen anställa en ny vd är många saker men inte särskilt omdömesgillt. Av det som kom fram under kvällen framkommer också med pinsam tydlighet att begreppet professionalism misshandlades svårt i vd-processen.

Den nye vdn som avgick innan han ens börjat har också säkert många goda talanger. I sin presentation av sig själv dolde han dessvärre dessa rätt väl med hjälp av fler klyschor än jag trodde var möjligt att rada upp i ett och samma anförande. Jag hade helst velat veta om han kunde finska, något man får tycka vad man vill om men som nog är nödvändigt för den som ska sälja Åland. I dag kommer fyrtiofem procent av turisterna från just Finland vilket man måste förhålla sig till. Som bekant kan man prata vilket språk man vill när man är köpare. Ska man sälja måste man kunna det språk köparna pratar.

Gårdagens möte får inte ses som ett misslyckande från den ”förlorande” sidan. Demokrati är demokrati och utfallet av en omröstning måste respekteras. Några deltagare aviserade i vredesmod sin omedelbara sorti ur Visit Åland. Jag hoppas dessa erkänt skickliga entreprenörer och samhällsbyggare tänker om och hjälper till istället för att bromsa. Annars blir alla förlorare.
Nu gäller alltså för den åländska turistbranschen, den nya styrelsen och alla besvikna själar att göra det som i alla tider fört mänskligheten och samhället vidare. Gilla läget, arbeta hårt och njut av framtiden! Gammalt groll har än så länge inte fört med sig något gott.
Jörgen Pettersson (C)