DELA

Fråga till Anders Holmberg!

Det finns få sanna humanister och ännu färre idealister i det samhälle vi lever i. Men några går mot strömmen och orkar se lite längre än till den egna horisonten, orkar känna lite mer. Jag har upplevt att du är en av dem!

De intryck du förmedlat om och kring din arbetsplats i form av mänskliga öden, inte sällan lidanden och umbäranden, har berört mig djupt. Bilden du tecknade av macken som en fyr i natten dit vinddrivna existenser dras för att om möjligt få känna lite gemenskap, var förmodligen den vackraste Mariehamnsskildring jag någonsin tagit del av!

Men nu blåser det kallare vindar över fjärden. Du har hamnat i en politisk fraktion där den nytillträdda partiledaren, ett val man för övrigt får beklaga, benämner människor som ”produktionsenheter”, en motbjudande människosyn en sann humanist aldrig kan omfatta.

Var finns du i denna nya verklighet, Anders Holmberg? Vilken är din åsikt om ett ökat åländskt flyktingmottagande, utöver de pinsamt låga kvoterna som hittills stipulerats? Kan du leva med insikten om att vi stänger dörren till dem som sitter på en kall järnvägsstation med barnen på den ena armen, och de samlade ägodelarna i en plastpåse på den andra?

Jag vill veta hur du tänker kring detta, Anders Holmberg!

Magnus Mobrandt