DELA

Fortsättning angående stadsbussen

Snälla ni högt uppsatta ledare, försök att inte överträffa varandra i dumhet när det gäller bussfrågan. Det verkar som en del av bekymren ligger på det personliga planet. En person som har visioner och försöker förverkliga dem kanske kan vara lite egen, men se vad som åstadkommits med de visionerna och den driven. Man hör och läser ständigt att vi bör handla åländskt, handla hemproducerat. Röde Orm är åländskt, bränslet som driver bussarna är hundra procent åländskt och bra för vår ö rent miljömässigt. Detta har åstadkommits av en man och hans team. Ska detta skrotas för att någon har ett lägre bud, vilken ska hämta hem billiga, utrangerade bussar från andra länder, länder som själva inte vill ha dessa bussar i trafik. Så vi ska skrota bussar som är i prima skick, går på ekologiskt åländskt bränsle och redan finns här? Hur vettigt är det, kan det inte gå att lösas på ett vet tigt sätt och behålla Röde Orms bussar.

Det gnälls för att folk åker till Sverige och handlar billigt på Ö.B. men att åka härifrån och hämta skrotfärdiga bussar från Beneluxländerna för att kunna erbjuda något som redan är på plats här, är det långsiktig planering eller är det mest bara fråga om en kortsiktig seger som blir till grus om ett år eller så?

Jag undrar om det är allmänt känt att från början skulle de som sökte kontraktet inte enbart bedömas efter euro och cent utan även miljöaspekten skulle tas med i bedömningen. Längs vägen blev av någon okänd orsak det senare bortplockat, så nu bedöms enbart kostnadsaspekten, vilket är absurt med tanke på (och jag vet att jag upprepar mig) att Mariehamn vill ses som en ekostad. En stadsbuss som kör på biobränsle är ett bra och synligt bevis på att vi står för det. Det bör nämnas att de som ligger bakom bränslet har erhållit pris för det. Det är väl något att visa och vara stolt över, eller?

Alla ni andra som har åsikter om detta, hur ni än tycker, så yttra er i saken. Snart är det försent, och då hjälper det inte mer att klaga. Har vi riktig otur är vi utan buss i sommar. Röde Orms kontrakt tar slut sista maj, jag tror inte att något är ordnat än, så då blir vi utan buss till början av augusti, och vad får vi då? Ingen enskild person ska väll bestämma hur vi ska ha det, men om vi inte hörs eller syns och talar om vad vi vill så kan det bli just så. Så alla som vill ha kvar vår stadsbuss och de trevliga killarna som kör, gör er hörda nu! En ekologisk framtid och vettiga bussturer året om önskar jag och betalar gärna för.
En vanlig äldre tant