DELA

Förstör inte det som byggts upp!

Om jag har förstått rätt så är alla politiska partier överens om att Åland behöver flera inflyttade för att säkra välfärden i framtiden. Då borde också alla partier axla ansvaret för de nyinflyttades integration i det åländska samhället. Emmaus och inte minst Medis har redan axlat en stor del av det ansvaret. Säkert till nytta och glädje för många!
För något år sedan gick jag dagtid på en datakurs i Medis. Vissa gånger när vi på kaffepausen kom ned till den lilla cafetérian möttes vi av ett sorl av främmande språk och en värme av gemenskap. Det jag tänkte då, var att caféet borde vara litet större. Aldrig kunde jag drömma om att det kunde tillhöra nästa nedskärningsprojekt!

Jag har också varit med om att gå på mediskurser i skolsalar. Även för mig som alltid bott på Åland var det svårt att hitta rätt. Först var det skolan sedan ingången och så rätt klassrum. Det blev ett stort framsteg för Medis och alla deras elever då Medis fick egna lokaler, dessutom centralt belägna.
Det är rena oförnuftet att med skydd av mantrat ”vi behöver pengar för vård, skola och omsorg”, försämra den omsorg som redan har byggts upp i samhället!

Glöm partipolitiken där det ibland ändå uppstår bara tom retorik, för innerst inne strävar förhoppningsvis alla politiker mot ett så bra samhälle som möjligt för sina medborgare. Och om det är nödvändigt, höj skattöret men försämra inte möjligheterna för våra inflyttade att komma in i samhället de flyttat till och möjligheterna till kunskap och gemenskap. För som sagt då kommer vi förr eller senare att bita oss själva i svansen!
Oleg Kasianovs samhällsanalytiska insändare 29 mars (införd samma datum i bägge tidningar) anser jag var mitt i prick!
Isabel Kvarnfors