DELA

Förintelsen får inte glömmas

Vad kostar en minut fred? Den retoriska frågan ställde sig Tjeckiens första president Vaclav Havel. Trots att mycket tid och fokus läggs på ekonomin får vi inte glömma bort arbetet för de värderingar som vi ibland tar för givet.
I dag är det precis 70 år sedan Auschwitz fritogs av de allierade. Auschwitz var Nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Det är svårt att hitta så mycket ondska och maktlöshet på en och samma plats. Den svenska journalisten Sioma Zubicky, överlevde Auschwitz, och har besökt Åland för att i skolor berätta om lägrets fasor. Han avled ifjol i en ålder av 88 år. Då de som överlevde lägret blir äldre och färre är det ännu viktigare att vi minns historien. Låt det aldrig hända igen.
Därför får vi aldrig glömma. För om man inte lär sig av historien händer saker på nytt. Den kemiska krigsföringen som för 100 år sedan skedde kring staden Ypres i belgiska Flandern är ett exempel på det. Knappt 30 år senare hände det på nytt.

I dagens Europa hörs igen ljudet av marscherade stövlar då intoleransen, främlingsfientligheten och förakt åter växer sig starkare.
Nationella Fronten i Frankrike, UKIP i Storbritannien, Gyllene gryningen i Grekland, Frihetspartiet i Holland, Sverigedemokraterna, danskt folkparti och Sannfinländare är alla partier som utmanar de liberala och demokratiska värderingar som det europeiska samhället vilar på. De är emot jämställdhet, jämlikhet och i deras modellsamhälle skulle Conchita Wurst aldrig tillåtas vinna eurovisionen.
Inget av dessa partier innehar makten, men de påverkar samhället och den politiska agendan. Det finns dock länder som redan går i den riktningen som dessa partier önskar. Ungern är det europeiska land som tydligast är på väg tillbaka i mer totalitär riktning. Vissa exempel från landet är hårresande. Då det ungerska ultranationalistiska partiet Jobbik fick tre ledamöter invalda i Europaparlamentet måste Europaparlamentet införa en klädkod: civil, eftersom ledamöterna kom i militära uniformer.
Det kräver betydligt mer mod för att kritisera egna EU-medlemsländer än det var att kritisera OS i Sotji. Men här måste EU sopa rent framför egen dörr för att vara trovärdiga. Demokratiska värderingar får inte tas för givet och vi måste hela tiden kämpa för dem så att inte historien upprepar sig. Låt oss idag minnas förintelsen och låt de fasansfulla krigen i Europa aldrig hända igen.
Mats Löfström