DELA

Förekommer det rasism på Åland?

2012 har börjat med mycket debatt om rasism i vår vardag. Två män, i januari, blev dömda till fängelse för mordet på Stephen Lawrence. Stephen var svart, och hans mördare vita. Det var ett av de mest uppmärksamma brittiska mordet.
En indiansk elev mördad på gatan i Salford, England på annandagen 2011. Han hette Anuj Bidve och var 23 år gammal.

På Åland inträffade det inget mord men det var mycket snack i tidningarna om ett öppet främlingsfientlig och homofobisk sida på Facebook.Sidan som inte finns längre hette ”Alla på Åland som inte vill bli diskriminerade på grund av sina åsikter.”
Häromveckan skrev en 14-årig tjej om rasismen i Finland i Hufvudstadsbladet (HBL). Som HBL skrev, har hennes insändare har väckt livlig debatt i de sociala medierna. Hon skrev;
”Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting.”

Finns det rasism på vår Åland?
På ön ser rasismen annorlunda ut. Det rasistiska och vänsterextrema våldet som finns i många europeiska länder är knappt märkbar på Åland. Men i vårt lilla samhälle har vi den underliggande rasismen. Den yttrar sig i attityder på arbetsplatser, skolor, pubar, nattklubbar, hem osv.
En man från Mellanöstern som bor i Mariehamn berättade för mig att han aldrig trodde att det fanns rasister på Åland. En dag, var han mycket förvånad när en tonårig spottade mot honom och viskade något som verkade elakt.

Varför vill en människa nedvärderar andra människa bara på grund av hudfärg? Som polska författare Abraham J. Heschel (1907 – 1972) sa;
”Rasism är människans största hot mot mänskligheten- det största hatet för minsta orsaken.”
Många brukar fråga mig om jag har någonsin upplevt rasism på ön. Ärligt talat, har jag upplevt några bisarra stunder. Det finns många som uttrycker sig i rasistiska meningar utan att veta .

Jag var på en skola för att prata om kultur och mångfald på Åland. En pojke sa till mig att, de som bor i Afrika heter neger. Han var bara 10 år gammal och det var inte på skolan han lärde sig det ordet. Läraren var mållös men jag förklarade för pojken och hans klasskamrater att neger är ett rasistiskt, kränkande ord som är förbjudet i civiliserade samhällen som Åland.
Förra året, var jag på en dagis i skärgården. När ett av barnen såg mig, skrek han plötsligt ;
”Vilken gubbe!”

Kanske det var första gången han fick syn på en svart person inom räckhåll. Läraren försökte berätta om min ”ras”.
Men det var den sämsta förklaringen om svarta människor som jag nångonsin har hört. Enligt läraren var jag från en del av världen där vi har sol… och så vidare. Intressant!
Hennes förklaring hade ingen rasistiska undertoner men det visade sig tydligt att hon var okunnig och behövde lite kunskap om mångfald.

Det är alltid intressant när jag är ute med min son. Vi skapar uppmärksamhet som om vi bor på 1960-talet. En dag, stoppade en äldre dam oss för att fråga varför jag är mörkare än min son. Hon fick mig att skratta.
” Har du aldrig sett nån gång som min son,” frågade jag
”Nej”svarade hon.
”Okej. Hans mamma är vit som du”

Hon började skratta och tackade mig för svaret.
Ibland när jag är ute på kvällen får jag frågan om jag har droger på mig eller känner någon som säljer.
Är ålänningar rasistiska?

Jag har bott på ön i fyra år och min uppfattning är att folk på Åland är rädd för det nya och det okända. Som evenemangsarrangör och samhällsdebattör har jag utvecklat lite mer insikt över hur svårt det kan vara för en ny ålänning att få tillräckligt med stöd för sina ideer eller aktiviteter.
Jag älskar mina åländska skolbesök! Varför? Många ungdomar har lite kontakt med andra kulturer. Mitt mål är alltid att försöka stärka deras respekt för olikheter hos människor. Ett jämlikt samhälle hjälper att minska otryggheten.

Jag var på en kurs som undervisas på svenska. Eftersom min svenska var dåligt, var jag oftast tyst i klassen. Jag blev nervösa hela tiden och sa fel grammatik. Några av mina kamrater förstod inte hur svårt det var för mig att bli bekväm i ett ’främmande’ språk. En av de tyckte att jag var dum. Detta påminde mig om de invandrarbarnen, i våra skolor, som kämper hårt med språket för att komma in i samhället. Har åländska skolor konkreta åtgärder för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet och diskriminering?

Till sist vill jag fråga igen hade Gud begått ett misstag vid skapelsen när Han gjorde vissa människor? Sverigedemokraternas Ola Sundberg har kanske svaret. Hon vågade säga att;
”–det är onaturligt och osvenskt med främmande barn på dagis. Jag vill inte använda ordet ras, men det ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig.”
I ett mångkulturellt samhälle har beslutsfattarna ett ansvar och det är att arbeta mot rasism. Välkommen Gun-Mari Lindholm – vår nya minister ansvarig för integrationsfrågor.
Alieu Khan
www.hejaland.ax