DELA

För ett generationsskifte

När jag nu skaffat mig lite mer livserfarenhet och mer perspektiv på livet har jag bestämt mig för att ställa upp i valet. Jag vill kort och gott beskriva mig själv som en energisk och pratglad 32-årig entreprenör och egenföretagare som redan gjort mycket i livet, men som inte heller är rädd för förändringar och att göra nya saker framöver.
Inför stundande valtider har man läst i lokaltidningarnas spalter att flera äldre ärrade, kända och rutinerade politikerveteraner tänker ställa upp i höstens val. Det om något gör att jag känner att det är dags att kandidera i lagting- och kommunalvalet. Det börjar bli på sin plats att den äldre generationen ger stafettpinnen vidare till oss yngre förmågor, det finns dessutom många unga intressanta kandidater i årets val.

Jag vet att vi yngre inte har samma erfarenheter och politiska kunskaper ännu. Men jag hoppas ändå att de som röstar i årets lagtings- och kommunalval plitar ner en förändring på röstsedeln och vågar ta sig an en generationsväxlingsprocess, för det är dags nu!
Ett oerhört intressant generationsskifte väntar runt hörnet för Åland. Vi ser att det redan börjar ske förändringar lite varstans i vårt samhälle. Vi är dock vanedjur och uppfattar ofta en förändring som en försämring. Men för att vidareutveckla Åland och framförallt ta hand om framtidens behov behöver vi nu en föryngring lite varstans.

Jag uttalade mig nyligen i ett radioprogram i Ålands Radio om att det behöver ske ett generationsskifte bland företagarna i Mariehamn, det är för många företagare som är nöjda, eller kanske rentav mätta. Tyvärr tror jag inte att det bara är köpmännen som är mätta, det finns många som är mätta eller kanske rentav trötta. När man är mätt, ja då är man inte hungrig länge, vill vi ha det så i lagtinget och vår kommande regering?

Den äldre generationen har skapat förutsättningarna för oss på Åland. De har byggt upp en fantastisk grund och välfärd för oss och gjort många bra saker för Åland, vi skall tacka dem för det. Men nu vill många med mig bygga vidare på det åländska samhället och skapa ännu mer förutsättningar och möjligheter för Åland och ålänningarna. Den äldre generationen kommer att kräva mycket mer av oss i framtiden, vi måste se till att vi har resurser att ta hand om de äldre som skapat det fina samhället vi ärver.

Det är alltså dags för oss yngre att vidareutveckla Åland. Bästa väljare och hela Ålands folk, för att vi skall få till ett generationsskifte även inom politiken så är det oerhört viktigt att Ni gör Er röst hörd i årets val och röstar på den yngre generationens kandidater
För ett generationsskifte.
Anders Holmberg
Obunden Samling.
www.andersh.eu