DELA

Föglö – sportfiskets bakgård!

Föglö är en av Ålands mest fantastiska kommuner. En naturrikedom som få andra kommuner slår. En trevlig, gästfri befolkning som gör att turisterna gärna kommer igen. Om det då inte vore för denna avundsjuka!
Eckerö kommun satsar på ett gemensamt fiskekort och nya välutrustade stugor och stugbyar. När man kommer till Föglö känner man sig flyttad bakåt i tiden. Det finns ett fåtal riktigt fina stugor. Visst, det finns flera duktiga, vänliga stuguthyrare. Men varför inga Strandvillor eller stugbyar i klass med Finström, Geta, Saltvik eller Eckerö?

Just nu sitter fyra välbeställda ryssar från Lettland i två båtar och hoppas på att få lax. De har varit på Åland flera gånger förut. Varför måste jag köpa 4 olika fiskekort och 4-färgskopiera egna kartor med alla 4 olika områden inritade0?
Jag flyttade till Åland för 21 år sedan och har arbetat med turistfrågor i 20 år. När jag försöker sälja Föglö som resmål känns det som 1988 – inte 2008! Glöm vad grannen gör, eller hur många kilo hans gäster bärgat. Visst, en fritidsfiskare kanske drar upp massor med fisk, men riktiga sportfiskare som dessa ryssar släpper tillbaka varenda fisk som inte fyller minimimåtten!!!
Sluta fara ut och beslagta fisk och ”bötfälla” på egen hand. Största uttaget ur Föglö-vattnen står vi vanliga ålänningar för – med nät.

Det vore fantastiskt att se turistföretagare, kommunen och andra Föglö-bor sträva åt samma håll! Så mycket pengar det finns i Baltikum, Ryssland, Tyskland, Polen, Finland och Sverige så räcker det till många fler vinterbonade stugor, gemensamma fiskeområden (även i Degerby!) och en gemensam strävan efter att förlänga säsongen och skapa nya arbetsplatser i Skärgården -på Föglö!
Med vänliga hälsningar

Mats Granesäter (s)
P.S. Tack Skaréns! Ni är bäst! D.S.