DELA

Flyktingarna ÄR de svagaste

Hej igen Jack. Tänk att du inte kan skriva en insändare utan att nämna socialdemokraterna.

Låt mig bemöta dina uttalanden med lite fakta.

Du skriver om ”kostnader vid flyktingmottagande” men har tydligen missat att alla undersökningar visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att ta emot människor som flyr.

Så det är inte bara medmänskligt, det är också smart.

Sen nämner du den allmänna tandvården, men missar att den aldrig varit fri och missar också att vi både arbetar vidare med den och att 3200 fler Ålänningar nu får allmän tandvård istället för tidigare. De svagaste i samhället har fått tandvård.

Kostnaderna för våra flyktingar täcks av staten de första tre åren, men du har rätt i att det går skattemedel till det. Det går också skattemedel till sjöfarten, till militären och till kärnkraftverksunderstöd. Alla får inte välja vad skatten går till. Lev med det.

Det kommer inte flyktingar från ”hela Afrika” hit, om det kommer så är lösningen som alltid. Man välkomnar dem, och eftersom vi ännu inte har flyktingförläggningar så får de en bostad (som staten betalar i början) och sen kommer de in i samhället genom att vänliga individer bemöter dem med vänskap och respekt. Deras barn går på dagis/skola och livet går vidare.

Samhället , speciellt ett så välmående samhälle som Åland, kommer inte att kollapsa för att ett femtiotal, eller ens hundratal, av de verkligt svagaste och mest utsatta individerna i världen får komma till en lycklig ö i Östersjön.

Till sist. Flyktingkatastrofen må vara stor, men att säga att vi inte ska göra nåt för det gör ingen skillnad är som att se en man som drunknar och säga ”Nä, jag tänker inga hjälpa dig, för jag kan inga hjälpa alla som drunknar”. Det är bara ett dumt argument som används av dem som inte vill hjälpa till överhuvudtaget.

Hej då.

Igge Holmberg