DELA

Fler och mer flexibla svenskakurser för inflyttade!

Välkommen! %u0414%u043E%u0431%u0440%u043E %u043F%u043E%u0436%u0430%u043B%u043E%u0432%u0430%u0442%u044C! Tere tulemast! Dobro došli!
Antag att du heter Maria och har just flyttat hit med din man till Åland . Ditt modersmål är ryska. Ni flyttar hit i november månad och du vill lära dig det svenska språket så snabbt som möjligt. Du letar upp vad det finns för möjligheter för dig att läsa svenska och får reda på att SFI (svenska för inflyttade) redan börjat för i år och att nästa antagning och terminsstart är nästa höst.
För att få tiden att gå så söker du de jobb du kan och genom en bekant till din man får du jobb på en restaurang som städerska. Du jobbar hela året och trivs ok med ditt jobb. Du saknar förstås utmaningen rent mentalt då du är utbildad ekonom i ditt hemland.
Nå du vänder dig i alla fall till Medis när slutet av juli närmar sig och tänker på hur roligt det skall bli att börja lära sig språket i landet där du nu bor. Du får där reda på att för att kunna söka kursen måste du vara arbetssökande hos Ams. Det är inte heller säkert att du får plats på kursen då det många sökanden. Så vad skall Maria göra?

Åland skall på alla sätt måna om sitt svenska språk och därför bör vi kunna tillgodose att de som vill lära sig svenska skall ha möjlighet till att lära sig det.
Är det även rätt signaler vi ger ut till de inflyttade att de måste vara arbetslösa för att kunna lära sig svenska, var finns alternativen?
Annette Holmberg-Jansson (M)