DELA

Felaktigheter och förtal

Nina Fellman skrev igår en ledare i Nya Åland som innehåller felaktigheter och rent förtal. Jag vill därför komma med ett sakligt genmäle och också rätta till tidigare missförstånd.
1) Rebecca Mattsson riktar i en skrivelse till LR skarp kritik mot ”öldrickandet på nedresan” till Bornholm; på Arlanda, Kastrup och vid framkomsten på hotellrum i Rönne. Jag var i skolan den dagen och undervisade på gymnasiet. Ledamöterna hade inga officiella uppdrag på nedresedagen. Det var fritid. Jag reste ned följande dag.
2) Nina skriver att ”ledamöter och ordförande i kulturdelegationen sitter bak i bilen och klirrar med kassarna och dricker mellan besöksmålen.” FEL! Det dracks absolut ingenting i bussen ”mellan besöksmålen”. Rebecca Mattsson kritiserar mig i sin skrivelse för att jag ”ville sitta framme” vid chauffören. Det var tydligen fel. Det också.

3) Att jag bjöd in deltagarna till mitt rum när det blivit kväll och de officiella uppdragen var avklarade, är riktigt. Jag hade ett stort rum med soffgrupp och därför var det naturligt att bjuda alla dit för att diskutera dagens besök. Så särskilt sent blev det inte, eftersom vi skulle upp för det första mötet kl 09.00.

4) Nina skriver att ”det dricks till långt in på natten”, underförstått alkohol. FEL! Efter att ledamöterna gått och lagt sig den sista kvällen, satt jag och Maria Antman kvar och diskuterade teater och särskilt scenografi, som hon är expert på. Vad vi drack? – Vi drack te och kaffe. Jag hade nämligen en vattenkokare på rummet och tepåsar och snabbkaffe. Följande morgon skulle vi resa tidigt från Bornholm. Självklart var Maria och jag trötta, eftersom vi fick sova bara 4½ timme, men vi ansåg att det var den nattliga diskussionen värd.

5) Nina skriver att ”alkoholintaget börjar tidigt på morgonen” utan att precisera detta närmare. Läsarna kan därför tro att ledamöterna drack också innan och under studiebesök, vilket INTE är riktigt. Om det är hemresan Nina refererar till, så dracks det öl på Kastrup under många timmars väntan på att flyget till Arlanda skulle avgå. Personligen åt jag lunch på Kastrup med Yvonne Törneroos och till lunchen drack vi vatten.

Rebecca Mattsson har kritiserat beteendet på resans fritid. De officiella uppdragen skötte ledamöterna oklanderligt och jag har alltjämt stort förtroende för dem och deras kunskap på kulturens område.

Ur allt ont brukar det komma något gott. Ålands kulturdelegation har tagit allvarligt på Rebecca Mattssons skrivelse och kommer därför att upprätta en alkoholpolicy för resor och representation i höst, baserad på landskapets policy. Vi kommer även att dra upp riktlinjer för god mötesanda och information till alla nytillsatta i delegationen.
Robert Liewendahl,
Ålands Kulturdelegation,
ordförande

Antingen finns det grund för Rebecca Mattssons kritik, eller så inte. Eftersom kulturdelegationen tagit kritiken på allvar får man väl anta det förstnämnda. De olika skildringar som finns av resan överensstämmer inte med den bild Robert Liewendahls ger av förloppet.
Nina Fellman
Andra redaktör
Nya Åland