DELA

Fel väg för Vårdö

Jag känner en djup sorg, en förtvivlan, över den riktning vårt samhälle rör sig.

Det var min övertygelse att de mycket graverande uppgifter som kom fram om Vårdös nyvalde kommundirektör Andreas Johanssons ledande roll i fascistiska och extremnationalistiska rörelser, och det faktum att han inte informerat om det eller tydligt tagit avstånd från dem, skulle leda till att han inte tillträder i Vårdö.

Jag litade på att hedervärda män som Jalle Danielsson, som jag har stor respekt för, och Anders Englund, veteran i lagtinget, skulle förstå att det inte är förenligt med rollen som kommundirektör att ha den bakgrunden.

Jag kunde inte min vildaste fantasi tänka mig att det skulle vara en höger-vänster-fråga. I min värld är de borgerliga partierna på Åland tydliga motståndare till den globala apartheid Johansson stått för, till den typen av direkta aktioner han deltagit i och till den syn bland annat på homosexualitet han gett uttryck för.

Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är en sak. Att med rasistiska, fascistiska och antidemokratiska aktioner i bagaget leda verksamheten i en åländsk kommun är en annan.

Jalle Danielsson och Anders Englund. Andreas Johansson ska LEDA Vårdö.

Människor på Vårdö, av alla kulörer och läggningar ska ledas av honom, och ni säger att det inte är en politiker ni anställt, och att han måste få en chans.

Jag säger att ni har fel. Jag trodde bättre om er.

Hade det varit en aktivist på extrema vänsterkanten (ja, jag tycker att det är lika illa), hade ni inte ens funderat på saken. Det är bara en av de sorgliga ingredienserna.

Nina Fellman (S)