DELA

Fel om kommunskatten

I måndagens tidning konstaterades att bara en kommun på Åland sänker kommunskatten. Samtidigt gjordes jämförelser mellan kommunskatten på Åland och den i riket. Enligt tidningens uppgifter finns den lägsta skatten i riket och på Åland i Saltvik och Lemland (16,25), medan den högsta på Åland finns i Kökar och Finström med 19,5 procent jämfört med den högsta i riket där Mänttä-Vippula ligger på 22,0 procent.

Ofta ser man dessa jämförelser i pressen underförstått att vi här på Åland klarar oss bra. Men det är helt fel för man kan inte jämföra de åländska kommunernas skattesats med den i riket. Kommunerna i riket har nämligen det ekonomiska ansvaret för hälso- och sjukvården inklusive den dyra specialsjukvården, något som landskapet här på Åland står för (undantaget vården på den geriatriska kliniken, tidigare Gullåsen). Om kommunerna på Åland skulle stå för sina invånares sjukvårdskostnader skulle skatten stiga med c 5 procentenheter. Till exempel Lemlands kommunskatt skulle då vara c 21,25% och Finströms c 24,5 procent. Och då ligger de åländska kommunerna risigt till i jämförelsen.

I förlängningen visar detta att den nuvarande driften i kommunerna är oerhört dyr. Är det inte hög tid att få till stånd kommunsammanslagningar och minska på kostnaderna!
Björn-Olof Ehrnström