DELA

Fel med chockhöjda avgifter för dykbolag

När man läser detta blir man både förbannad och förundrad. Inte bara för att jag känner killarna som driver dykbolagen utan för hela dykverksamheten på Åland! Hur har museibyrån och landskapsregeringen tänkt egentligen? Har man tagit ett beslut som framarbetats från museibyrån utan att tänka efter vad det innebär? Det kan inte vara drygt tre gånger dyrare (200e/60e) att administrera ett kommersiellt tillstånd än ett tillstånd för ideella grupper!
Följderna för dessa chockhöjningar kan läsas i Nya Åland 16/2, man väljer att lägga ner rörelsen. I stället för att stöda dessa företag som jobbar hårt för att få dykare till Åland och som investerat stora summor till marknadsföring, utrustning och båtar, så väljer man att bestraffa dem med att höja avgifterna.
Samtidigt höjer man endast marginellt för de ideella grupperna, som oftast kommer till Åland med egna stora båtar där man både övernattar och äter. Dessa kommer endast i nödfall iland och då för att fylla på bränsle och vatten och sen lägga sig i någon skyddad vik därför att de anser att hamnavgiften är för dyr. För övrigt begränsas inköpen till att fylla provianten med färskvaror. Hotell och restauranger nyttjas sällan. Tillståndsavgiften delas mellan deltagarna och blir då 2-3 euro per dykare (60 euro per båt). En del av båtarna håller sig i yttre skärgården och kommer inte ens iland. När de dyker så sker det utan någon som helst övervakning.
Varför väljer man en sån här linje? Istället för att uppmuntra lokala dykcenter så styr man dykningen till dykgrupper som får ”härja” fritt bland åländska vrak. Det lyser igenom nånslags avundsjuka att man vill åt de pengar som dykcentren tjänar in, vilka de själva är värda att ha för sina ansträngningar.
Min personliga åsikt är att man skall göra tvärtom, gynna lokala företag med lägre avgift och höja för andra grupper. Enskilda tillstånd skall ges ytterst restriktivt. Det skulle sålla bort eventuella oseriösa dykare. Mindre grupper som anser att ett grupptillståndet är för dyrt kan anlita dykcenter. En höjning av tillståndsavgiften för större grupper drabbar inte den enskilda dykaren nämnvärt enligt räknemodellen ovan.
Om landskapsregeringen är ute efter att tjäna storkovan så är detta en bättre metod, för dykcentren är ganska få, medan grupptillstånden som beviljas under en 3/5-årsperiod är betydligt flera. Den här systemet skulle gynna alla, bättre övervakning, mera åt landskapsregeringen, dykcentren och framförallt till hotell- och restaurangbranschen.

En som innehaft enskilt-, grupp- och
kommersiellt tillstånd