DELA

En utbyggd och fungerande kollektivtrafik

För att nå målen i “Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland 2016-2030” och “Mariehamns stads Vision 2040” behöver kollektivtrafiken i och till Mariehamn utökas utan fördröjning. Det finns ingen orsak att vänta om Mariehamn, i enlighet med den vision som lovats medborgarna, skall ha en kraftigt minskad klimatpåverkan, vara attraktivt för inflyttning och tillgängligt för sina invånare 2040. I visionen är kollektivtrafiken kraftigt utvecklad.

Behöver det påpekas att man inte får nya resultat om man fortsätter precis som tidigare? Vi beslutsfattare behöver flytta på osten. Ordentligt.

En fungerande kollektivtrafik är nyckel till mycket välbefinnande och rättvisa i samhället. Det är en förutsättningen för ett levande city och storkonsumtion av kultur. Det ger frihet och tillgänglighet åt studerande, äldre och alla dem som inte kan ha bil. Det representerar frihet att leva på sitt sätt och är nyckeln till en mer hållbar stad.

Vi behöver skrota myten om att kollektivtrafik minskar nyttomotion och inse att ungdomen behöver ta sig till ridstallet, dansskolan, idrottsgården eller gymmet i vinterkvällen på ett tryggt sätt för att alls gå dit. Vi behöver erkänna att man inte kan ta bussen om man har en funktionsnedsättning och hållplatsen inte är anpassad för den. Vi behöver tro på marknaden: först kommer utbudet – mera turer på kvällar och helger året om – och därefter en förändring i beteende och nya vanor.

Kollektivtrafiken behöver inte vara gratis, men den måste vara konkurrenskraftig. Vi har en stor fördel; hållplatserna, rutterna, vägarna, belysningen – allt finns redan färdigt. Vi behöver bara öka utbudet. Och vi behöver acceptera att vissa turer kör halvtomma till en början eftersom konkurrenskraften för busstrafiken ligger i att den är tillgänglig, förutsägbar, trygg och regelbunden.

Den mest ekologiska bilen är den som aldrig köptes.

PIA WIDÉN
ORDFÖRANDE FÖR HI MARIEHAMN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp