DELA

En ursäkt räcker

Krister Lumme hade en insändare igen i Nyan 26.8 om vanvårdnaden på Stiftelsen Hemmet. Jag anser att han går alldeles för långt med sitt klagande om vanvårdandet. Jag är själv uppväxt i byn under den tiden han bodde där och barnen på Hemmet var hela och rena och hade husrum och fick ordentlig mat. Jag tycker att ordet vanvårdad är överdrivet. De blev agade när de var olydiga, men det blev många barn på 50-talet och de flesta barn fick arbeta, (det tog han dock inte upp i den här insändaren). Många pojkar har vistats på Hemmet under åren, längre eller kortare tid, men det är ju bara Lumme som klagar på allt.

Jag läste en kommentar på nätet i somras, på en insändare av Lumme, där en kvinna berättade om sin pappa, som var periodsupare och hur han fick brännvinsleveranser hem, fast alla visste att hans barn for illa (mamman var död). Så inte är det bara Krister Lumme som har haft problem.

Därför anser jag att det räcker med ursäkt och att det känns fel att han skall kräva ersättning 5000 euro/vanvårdat år. Vi behöver bara se oss om både på Åland och i världen, så ser vi att de pengarna behöver användas till dom som är barn nu. Lumme klara sig nog ändå och sin barndom kan han ju aldrig få tillbaka.

Regina Karlsson