DELA

En genuin satsning på ungas välmående

Vi vet att psykisk ohälsa är ett stort problem hos våra barn och unga, och att det är ett problem som ökar i omfattning. Även det psykiska välmåendet hos unga vuxna och föräldrar till små barn är något som vi behöver vara uppmärksamma på, för det här hänger ihop.

Aldrig förr har vi varit så ensamma som vi är i dag som föräldrar. Bara ett par generationer tillbaka var det väldigt ovanligt att båda vuxna förväntades jobba heltid samtidigt som man hade små barn, och ytterligare några generationer tillbaka fanns det ofta en inneboende mor- eller farförälder tillhands för att hjälpa och stötta.

I dag behöver båda föräldrarna jobba heltid ofta från att barnen är väldigt små för att få ihop vardagen, mor- och farföräldrar jobbar ofta själva allt längre upp i åldrarna och resultatet är långa arbetsdagar för föräldrarna såväl som för barnen och väldigt lite tid för återhämtning för allihop.

Alla känner vi någon som är eller har varit utmattad eller utbränd, känner ett barn som mår dåligt och har svårt att klara skolan. Utmattade föräldrar orkar inte finnas där för sina barn i den utsträckning de skulle vilja eller behöva finnas där och resultatet är en försämring av hela familjens välmående.

Vi som samhälle behöver jobba tillsammans för att erbjuda det stöd och den hjälp som barnfamiljer behöver. Att beklaga sig över dagens ungdom hjälper ingen.

Däremot hjälper det om vi ser till att inte stigmatisera psykisk ohälsa, utan göra vägen till hjälp kort och snabb, och ser till att det är enkelt för olika hjälpinstanser att koordinera sig. Det hjälper om vi ser till att det finns gemensamma rum för föräldrar att träffas och byta erfarenheter, såsom öppna förskolor och lekparker.

Det hjälper om vi ser till att arbetsplatser i ännu större utsträckning har möjlighet att vara flexibla med distansarbete och om löneutvecklingen tillåter föräldrar att på ett jämställt sätt jobba deltid när de har små barn. En genuin satsning på barn och ungas välmående är framtidssäkring på riktigt.

MATILDA BJÖRKLUND (C)
LAGTINGS- OCH KOMMUNALVALSKANDIDAT

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp